Neden Airbus Uçaklar 3 ile Başlar?

330 ya da 77 dediğimiz havacılık meraklıları hangi uçak üreticilerinden bahsedildiğini bilir. Bu sayılar şaşmaz. 3’ler Airbus’ı, 7’ler Boeing’i temsil eder. İki uçak üretici firma birbirlerinin rakamlarını uçak serilerinin başında kullanmazlar. Peki, neden bu rakamlar seçilmiştir?

Her ne kadar uçaklara atanan harfler ve rakamlar tamamen keyfi gibi görünse de, aslında isimlendirmenin arkasında çok hassas bir sistem vardır. Örneğin Airbus, uçaklarını adlandırdıkları 3 ile başlayan kodlarda oldukça sabit bir kodlama yapısına sahiptir. Öyleyse 3 kodlamasının tarihine bir göz gezdirelim.

İlk Airbus uçağı A300’dü. Bu durumda, “A” Airbus’ı tanımlıyordu ve 300’de uçağın yolcu kapasitesiydi. Bir süre sonra Airbus, uçağın 260 yolcu taşıması halinde daha efektif olacağını fark etti ve üretimine 260 yolcu kapasiteli uçaklarla devam etti. Ancak, bu sefer A260’ı  olarak adlandırmak yerine, A300B ile devam etmeye karar verdiler.

Bundan sonrasında Airbus ürettiği uçakları isimlendirirken bir sistem oturttu ve uçaklarını 10’un katları ile adlandırmaya başladı. Bunun nedeni tamamen bir pazarlama stratejisiydi. 311,312,313 gibi devam eden ardaşık sayıların çok anlamlı olmayacağını, pazarda kafa karışıklığına bile yol açabileceği endişesi ile 10’un katlarını kullanmaya karar verdi. Böylesi hatırlanması daha kolay ve basit olacaktı. Günümüzde de bu değişmez stratejiyle devam etti ve bugün Airbus’ın filosunda şuanda A310, A320, A330, A340, A350 ve A380 olarak adlandırdıkları uçaklar bulunmaktadır.

Şirket, A350 ile A380 arasında boyut olarak yeni bir tasarım yaratmak istedikleri takdirde geri dönüp kullanmak için A360 ve A370’i atlamaya karar verdi. Çünkü Airbus A380’nin oldukça büyük olduğunun farkındaydı. Uçağın ekonomi sınıfı 800’den fazla yolcu taşıyordu. Bu yüzden Airbus eğer ki 500 civarı yolcu kapasitesinde bir uçak üretmeye karar verirse A360 ya da A370 olarak adlandırmak için geri dönecekti. Ayrıca A380 isimlendirilirken, 8 sayısının kullanılma nedenlerinden biri de sekiz’in Asya kültüründe özellikle Çin’ uğurlu olmasıydı.  Airbus, bu yeni uçakla sektöre hâkim olmak istiyordu.

Airbus aynı seriden ürettiği uçak filosunda küçük değişikliklere gitmeye karar verdiğinde, isimlendirirken serinin yakındaki sayılara sadık kaldılar. Örneğin, A318 ve A319,  A320 serisinin oldukça benzeyen biraz farklı türleridir.

Ancak burada kullanılan A harfi ve 3 adet rakam, hava aracının adının sadece bir parçasıdır. Yani örnek vermek gerekirse tam bir Airbus adı, Airbus A320-231 olacaktır. Burada sayıları tek tek açıklayacak olursak;

A: Airbus Üreticisi

320:  Uçak A320 ailesine aittir

2: Bu uçağın ikinci versiyonu.

31: Motor kod numarası

Airbus NEO uçaklarını ürettiğinde ise bu uçakların isimlendirilmesi durumu başta karmaşık hale getirdi. New Engine Option yani Yeni Motor Seçeneği anlamına gelen NEO, serideki uçakların güncellenmiş teknik özelliklere ve yeni motorlara sahip versiyonlarını temsil etmekteydi. Yani uçakta kapsamlı değişiklikler yoktu, sadece sağlam performans motorlarına sahip aynı seriden uçaklar üretiliyordu. Bu yüzden NEO uçaklar adlandırılırken, son iki hanede bulunan motor kod numaralarının yanına N harfi eklendi. Örneğin, A321-271N.

Airbus’ın ticari uçak hattına baktığımızda serilerini isimlendirirken belli bir patern kurduğu görünmektedir.

  • Airbus A300 – Airbus’un ilk uçağıdır, kısa – orta menzilli, geniş gövdeli.
  • Airbus A310 – Orta – uzun menzilli, çift motorlu geniş gövdeli, A300’den küçüktür.
  • Airbus A320 – Kısa menzilli, dar gövdeli, A318, A319 ve A321 özel jet versiyonlarından oluşur.
  • Airbus A330 – Orta – uzun menzilli, çift motorlu geniş gövde.
  • Airbus A340 – Dört motorlu, uzun menzilli, Boeing 747 rakibi olarak bilinir.
  • Airbus A350 – Orta – uzun menzilli, geniş gövdeli, piyasaya sürülen en modern Airbus uçağıdır.
  • Airbus A380 – Ünlü çift katlı uçak, dünyanın en büyük geniş gövdeli uçağıdır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir