Ground Time Nedir?

Ground Time, aslında bir uçağın yerde kalma süresidir. Bir uçağın yere indiği anda başlayan kalkış saatine kadar süren zaman periyodu Ground Time olarak adlandırılır.

Havayollarının operasyonel süreçleri fazlasıyla karmaşıktır. Sürekli uçakların uçuşa elverişliliği ve optimum filo kullanılabilirliği sağlamak için güvenilir bir uçak bakım operasyonuna ve optimum uçuş planlamasına ihtiyaç vardır. İşte uçakların yerde kalma süresini ayarlamak da tam olarak bunlardan biridir. Unutmayın, bir uçak yerdeyken asla para kazandırmaz, aksine para kaybettirir. O yüzden havayolları uçakların ground time süreçlerini doğru yönetmek zorundadırlar

Uçak yerde olduğu sürece birtakım havaalanı ücretleri, kiralama maliyetleri ve kısmen her uçuşla ilişkilendirilebilecek bazı sabit maliyetlere fazlasıyla maruz kalır. Üstelik olur da uçak bir bakım onarım sebebi ile karada fazlasıyla zaman geçirirse satılacak olan biletlerin maliyetini bile hesaba katan büyük paraların kaybolduğunu söyleyebiliriz.

Peki, ground time süresini kısa tutmanın ne gibi bir faydası olur dersiniz? Şöyle düşünün, her gün kısa mesafeli uçuşlar gerçekleştiren bir uçak var, sabah saat 08: 00’de başlayıp akşam 22: 00’de bitmek üzere tüm gün boyunca bir saatlik bölümlerde uçacağını varsayın. Bu uçağın yerde kalma süresini kabaca 1 saat kabul edin. Baktığınızda günlük operasyon aralığı yedi uçuş için yeterli olacaktır. Şimdi, yerde kalma süresi 8 dakika veya % 13 oranında kısalttığımızı varsayın. Böyle bir basit matematikte havayolu o gün fazladan bir uçuş daha gerçekleştirebilir ve dolayısıyla potansiyel olarak gelirlerini on binlerce dolar artırabilir. İşte bu örnek; tüm taksi süresi, yük boşaltma, yeniden yükleme, uçağa binme ve geri itme gibi zaman alıcı ve fazlasıyla değişken süreçler söz konusu olduğunda her dakika ile savaşmanın önemini açıklamaktadır.

Pek çok havayolu için özellikle de düşük maliyetli havayolları için bu strateji büyük önem taşımaktadır. Düşük maliyetli havayolları bu konuda o kadar hassas davranırlar ki, uçak inmeden çok önce insanları uçağa binmek için sıraya dizmeye başlar. Anlayacağınız, herhangi bir gecikmeye mahal vermek istemezler. Örneğin, Ryanair’in bu hızlı tempolu, zorlu süreci tamamlaması sadece 25 dakika sürmektedir. Yani bir uçağın maksimum 25 dakika yerde kalmasına göre filolarını ayarlamışlardır. Benzer şekilde Wizzair ve Southwest gibi havayolu şirketleri de ground time’larını 30 dakika olarak ayarlamaktadır. American Airlines, Lufthansa veya British Airways gibi çoğu köklü taşıyıcı ise ortalama bir saat olarak belirlemektedir. Büyük havayolu şirketlerinin transit yolcu trafiğinin fazla olması ve çok fazla destinasyona çok farklı uçak tipleri ile operasyon yapmaları ground time’larını diğer küçük havayolu şirketlerine kıyasla uzun tutmak zorunda bırakabilir.

Kaynak:

  • lawinsider.com
  • simpleflying.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir