Uçakta Uçarken Neden Hızı Hissedemiyoruz?

Şimdi hayal edin, uçağa bindiniz… Arkanıza yaslanın ve uçağınızın kalkış anını gözlemleyin. Kalkış sırasında bir uçak yaklaşık 180 mil hızla hızlanıyor ve pilotlar vitesleri geri çektiklerinde muhtemelen saatte 200 milin üzerinde gidiyor. Kalkıştan seyir irtifasına kadar geçen süre, uçuşun hızlanma kısmının meydana geldiği safhadır. Bu aşamada, ivmeyi kesinlikle hissedebilirsiniz ve uçağın daha hızlı gittiğini kesinlikle fark edebilirsiniz. Seyir irtifasına ulaştığınızda, artık herhangi bir ivme hissetmeyeceksiniz, sanki uçak artık hızlanmıyor! Peki, sizce neden bir uçak seyir irtifasına ulaştığında sanki gitmiyormuş gibi hissedilir? Hemen açıklayalım…

Kalkış veya alçalma olmadıkça, uçak sabit bir hızda ve yükseklikte uçar. Sürekli tırmanmak veya alçalmaktansa sabit bir hızda ve yükseklikte uçmak daha pratik ve yakıt tasarrufludur. Uçağın seyir safhasında tırmanış veya alçalma yapması için, hava trafik kontrol talebi, türbülans veya hava koşullarından dolayı olabilir. Ancak uçağın sabit seviyede bir seyir irtifasında olduğunu varsayarsak, uçak ne hızlanır ne de yavaşlar, hal böyle olunca da yerde sabit bir cismin üzerindeymişsiniz gibi hissedersiniz.

Genel olarak uçaklar biraz burun yukarı kalkma eğilimindedir, bu nedenle uçağın arkasına doğru yürümenin biraz yokuş aşağı olduğunu fark edebilirsiniz, ancak bunun dışında, düz bir zemin üzerinde hiç hareket etmiyor gibi hissedersiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir