Pilot Eğitimleri Neden Bu Kadar Pahalı?

Pilot olma hayalinizin peşinden gitmeye karar vermeden önce, kendinize pek çok soru sorduğunuza eminiz. Pilot eğitimini nerede almalıyım? Mezun olduktan sonra iş bulabilecek miyim? Pilotlar için piyasa nasıl görünüyor?

Sonrasında muhtemelen kendinize sorduğunuz en can alıcı soru şu olsa gerek – “Pilot olmanın maliyeti nedir? Pilot eğitimimi nasıl finanse edebilirim?”. E bunlar sorulunca kafalara şu soru takılıyor – “Uçuş eğitimi neden bu kadar pahalı?”

Gelecekte pilotluk mesleğine ilişkin bir kariyer planınız var ise bu sorular dikkatli bir şekilde ele alınması gerekmektedir. Elbette ki bu soruları kendinize net biçimde sormalısınız. Ve elbette ki, pilot eğitiminin pahalı olduğu büyük bir sır değil ve pilot eğitimini finanse etmenin her pilot öğrenci için maliyetli olacağı herkesçe bilinmekte…

Ancak, emin olabilirsiniz ki göklerde olmak ve kendi komutanızda olmakla birlikte gelen avantajlar ve ödüller kesinlikle buna değer! Pilot olma hayalinizin peşinden gitmeniz için birçok neden sayabiliriz, nihayetinde gelecekteki kariyerinize ve yaşamınıza yatırım yaptığınızı da hatırlatmak isteriz.

Bu blog gönderisinde amacımız, uçuş eğitimi için böyle bir maliyet çıkarılmasının neden olduğunu kalem kalem ana hatlarıyla açıklamaktır.

İşte kalem kalem ana faktörlerden bazıları:

  • Uçak ve yakıt
  • Teori ve uçuş eğitimi
  • Havaalanı ücretleri
  • Uçak parçaları, servisi ve bakımı
  • Kitaplar ve ekipman
  • Okul ve hangar tesisleri
  • Mevzuat, sınavlar ve onaylar
  • Personel ve vergiler

UÇAK VE YAKIT

Uçuş eğitiminizde kullanılan uçak ve simülatörlerini satın almak çok pahalıya gelmektedir. Uçuş okulunun filosunda kaç uçak olduğuna ve uçuş okulunun hangi uçak tipini kullandığına bağlı olarak, uçuş okulları yeni ve modern uçaklar için büyük miktarda para harcamaktadırlar.

Yakıt da azımsanmayacak en yüksek maliyet kalemlerinden biridir. Uçaklar AVGAS olarak bilinen ve yerel benzin istasyonundan satın alınmayan havacılık yakıtını kullanır. Bir uçak için ortalama yakıt tüketiminin, bir araba sürmenin ortalama tüketimine benzemediğini sanırım tahmin ediyorsunuzdur 🙂

TEORİ VE UÇUŞ TALİMATI

Uçmayı öğrenmeniz için size öğretecek bir Uçuş Eğitmenine ihtiyacınız olacak ve tabii ki bir eğitmen olmadan uçmayı öğrenemeyeceksiniz. Uçuş eğitmeninin rolü son derece önemlidir ve yeni nesil pilotlara öğretmek kolay değildir. İyi, yüksek nitelikli uçuş eğitmenlerine olan talep son derece yüksektir, bu da sonunda uçuş eğitiminizin fiyatına yansır.

HAVALİMANI ÜCRETLERİ

Daha fazla deneyim kazandıkça ve uçuş eğitiminizde ilerledikçe, ana üssünüzden uzaklaşmaya ve başka destinasyonlara uçmaya başlayacaksınız. Burası plan yapacağınız, gezeceğiniz ve diğer şehirlere ve havaalanlarına uçacağınız yerler olacak. Hangi şehre ve havalimanına uçacağınıza bağlı olarak havalimanına iniş ücreti ödemeniz gerekir. Genelde havacılık okulları bu ücretleri tıpkı diğer masraf kalemleri gibi size sunacakları maliyet paketine dâhil ederler.

UÇAK PARÇALARI, SERVİS VE BAKIM

Uçağın sabit maliyetinin yanı sıra, sigorta ücretleri, kayıt ücretleri, vergiler, yeni uçak parçaları, servis ve bakım gibi operasyonları da çok maliyetlidir. Her hava aracının, her 100 saatte bir denetimler açısından katı kuralları ve belirli bir uçuşa elverişlilik düzeyine ulaşmak için gerekli yıllık denetimleri bulunur.

KİTAPLAR VE EKİPMANLAR

Avrupa’da entegre bir uçuş eğitimi sırasında, ATPL lisansınızı almak için 13 farklı konuda birçok kitap ve diğer okuma materyalleri gerektiren bir eğitim setine çalışacaksınız. Ayrıca kulaklıklara, haritalara, hesap makinelerine, bilgisayarlara da ihtiyacınız olacak. Çoğu uçuş okulu size pilot üniforması da sağlıyor. Bu masraflar yine genelde havacılık akademilerindeki kurs fiyatlarına dâhil edilmektedir. Ancak, siz yine de uçuş okulu seçerken gözünüzü açık tutmalı ve bunun dâhil olup olmadığını sormalısınız.

OKUL VE HANGAR TESİSLERİ

Uçakları depolamak için birden fazla hangarı olan bir uçuş okulu işletmek de kira, vergiler, bakım ve sigorta açısından maliyetlidir. Aynı durum, düzenli olarak temizlik ve bakımla ilgilenilmesi gereken okul ve sınıf için de geçerlidir.

MEVZUAT, SINAVLAR VE ONAYLAR

Uçuş eğitiminizin maliyetinin yanı sıra, genellikle kurs fiyatına dâhil olmayan bazı üçüncü taraf maliyetleriniz de olacaktır. Tüm sınavlarınız, sertifika ücretleriniz ve yeni derecelendirme ücretleriniz için ülkenin Sivil Havacılık Otoritesine ödeme yapmanız gerekecektir. Ayrıca profesyonel bir pilot olarak işe başlayacağınız sırada, fiziksel ve zihinsel sağlığınız söz konusu olduğunda katı kuralların altı çizilir. Bu yüzden, tüm pilotların Tıbbi Sınıf 1 muayenesi yapması gerekir ve her 12 ayda bir yenilenmesi mecburidir. Bu maliyetler uçuş okullarının kontrolü dışındadır, kendiniz takip etmeli ve masrafları ayrıca karşılamalısınız.

PERSONEL VE ​​VERGİLER

Başarılı bir uçuş okulu işletmek, yüksek nitelikli insanlar gerektirir. Uçuş eğitmenlerinden daha önce bahsetmiştik ama ofis koltuklarının arkasındaki idari personeli de unutmayalım. Birkaçından bahsetmek gerekirse, öğrencinin kabul süreciyle ilgilenen ve her öğrencinin eğitim sürecinin takibini sağlayan öğrenci hizmetleri de bu konuda büyük önem taşır. Ayrıca, en önemli rollerden birine sahip olan Uyumluluk İzleme Yöneticisi ve Güvenlik Yöneticisi gibi idari personeller de, herkesin güvenlik politikalarına uymasını, tüm personel ve öğrencilerin farkında ve güvenliği taahhüt etmelerini sağlamak gibi önemli görevleri vardır. Bu anlamda uçuş okullarının idari personeli de alanında nitelikli kişilerdir, buradaki istihdamın gerektirdiği ek masraflarda uçuş okulunun maliyet kalemlerine yansımaktadır.

Uçuş eğitiminin neden bu kadar pahalı olduğunu ve eğitim maliyetlerinin diğer eğitimlerden nasıl farklılaştığını daha iyi anladığınızı umuyoruz. Dediğimiz gibi, pilot eğitimine girme kararının dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir. Uçuş okullarının maliyetleri maalesef bu eğitimi size finansal açıdan yüklü kılmaktadır. Umarız, okulların maliyetleri konusunda farkındalık kazandırma adına yardımcı olmuşuzdur.

Eğer bu yolda kararlıysanız, pilotların sahip olması gereken kişisel özellikler ve becerilere sahip olup olmadığınıza ilişkin linkini bıraktığımız yazıya kesinlikle göz atmalısınız. Link : Pilotların Sahip Olması Gereken Kişisel Özellik ve Beceriler Nelerdir?

Kaynak:

  • osmaviationacademy.com
  • airfactsjournal.com
  • pea.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir