Pilot Apoletlerinin Anlamları

Pilotlar uçuş öğrencisiyken bile her zaman bir havacı olarak statü belirten belirli bir takım giymektedirler. Yani, pilot olmak demek adım adım lisansları tamamlarken apoletleri ve tek tek şeritleri kazanmak anlamına gelir. Tabii ki üniformalarda apolet kullanımı tercih edilen renk, boyut ve genişliğe bağlı olarak havayolundan havayoluna değişebilir. Ancak sıralama şeritleri küresel anlamda sabittir ve dünyanın her yerinde aynı anlama gelir. Şimdi, apolet şeritlerinin ne anlama geldiğini göstermeden önce kısaca bir pilot üniformasının tarihine bakalım…  

1930’lardan önce, havacılar eski askeri personel tarafından giyilen kahverengi deri bombardıman ceketleri, eldivenleri, haki pantolonları, botları kullanıyorlardı. O yıllarda pilotların açık, ısıtılmamış kokpitler nedeniyle katlanmak zorunda kaldığı sert hava koşullarına dayanması için son derece kalın kıyafetler gerekliydi. 1930’lardan sonra ise ABD’nin tanınmış, eski bir uluslararası havayolu olan Pan American Havayolları havacı görünümünü yeniden şekillendirme yoluna gitti ve pilot kıyafetlerini değiştirdi. Şirket, o yıllarda askeri üniformanın kaldırılmasına ve donanma tarzı giysilere geçilmesine karar verdi. Yeni üniformalar, kolluklarında rütbe amblemi bulunan lacivert, kruvaze bir ceket ve bir şapkadan oluşuyordu.

Diğer havayolları da, şirketin büyümesinin bir sonucu olarak Pan Am’ın başarılarını ve genişlemesini kabul ettiler ve aynı şekilde şirketin başarısını tekrarlama umuduyla kokpit ekiplerine benzer bir deniz subayı forması uyguladılar.

O günden bugüne donanma tarzı havayolu pilot üniforması ilk kez ortaya çıktığından beri pilot üniformaları büyük ölçüde değişmedi. Kısacası modern zamanın pilot görünümü, Pan Am’ın daha önceki hava kuvvetlerinden ilham alan görünüm yerine deniz subaylarından ilham alan yeni üniformalar sunmasıyla başladı. Bugün de bir havayolu pilotu hala bir ceket – bazıları kruvaze, bazıları tek göğüslü – koyu renkli pantolonlar, beyaz bir gömlek, kravat, apolet takımı ve bir başlık ile görülmektedir.

Şimdi gelelim apoletlerdeki şeritlerin anlamlarına…  Apoletler, pilot üniformasının bir parçası olarak bir havacının omuzlarında sergilenen süs rozetleridir. Bir pilotun omuzlarında, rütbelerinin ve deneyim seviyelerinin bir temsili olarak belirli sayıda şerit veya çubukla gösterilir. Havayoluna bağlı olarak, pilotların omuzlarında iki, üç veya dört çizgi gösterilir. Havayolu pilot üniforması gömlekleri genellikle, gömleklere entegre omuz kayışlarıyla tutturulmuş kumaş şeritlere sahip düzleştirilmiş boru şeklinde apoletleri içerir. Aşağıda şeritler resimler ile açıklanmıştır…

Tek şerit bir uçuş okulunda eğitim alan öğrenci pilotu temsil eder.

İki şerit apoletler özel uçuş lisansı olarak geçen PPL (Private Pilot Licence) sahip pilotları temsil eder.

Üç şerit apoletler Ticari Pilot Lisansı diye geçen CPL (Commercial Pilot Licence) sahip pilotları temsil eder. Bu pilotlar uçuş sırasında co-pilot yani First Officer’lardır, kaptan olmadığı zamanlarda ya da kaptan buyruğu ile bir uçağın idaresini üstlenebilir yetenektedirler.

Dört şerit apoletler rütbelerin en yükseğini temsil eden kaptanlara aittir.

Kaynak:

  • deltawingsaviation.com

2 thoughts on “Pilot Apoletlerinin Anlamları

  • 12 Ağustos 2021 tarihinde, saat 18:31
    Permalink

    4 şerit tek yıldız çift yıldızda var

    Yanıtla
  • 1 Temmuz 2023 tarihinde, saat 02:10
    Permalink

    40bin saat uçuş tecrubesinden sonra 4 şeridin yanına bir yıldız konur.
    30 yıl gerekir onun için yildızı almadan emekli olurlar.

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir