Hava Trafik Kontrolörlerinin Bir Kişilik Özelliği Var Mıdır?

İşinizin yüksek sorumluluk gerektiğini mi düşünüyorsunuz? Yanılıyorsunuz, sorumluluk almak söz konusu olduğunda, bir hava trafik kontrolörünün çok az rakibi vardır. Hava sahasının emniyetini ve verimliliğini sağlamak için çalışan hava trafik kontrolörlerinin çalışma doğası oldukça ciddi ve hata payı sıfırdır. Bu seçkin grup; pilotlara, uçaklarına ve yolcularına taksiden kalkışa, havalanmasından inişine kadar emniyetli bir şekilde rehberlik ederek aslında ciddi manada hayati bir kamu hizmeti sunmaktadır. O yüzden, bu meslek belki de dünyada ki en zor ve stresli masa başı işlerinden sayılabilir.

Peki, hava trafik kontrolörlerinin bir kişilik özelliği var mıdır?

Bu soruyu araştırmak için, bir çalışmadan faydalanan yazıyı baz aldık. Bu çalışmada hava trafik kontrolörü işe alım sürecinin aşamalarından 8.000 kişinin raporları analiz edilmiş. Bu analize göre de “Evet, hava trafik kontrolörlerinin bir kişilik özelliği var” sonucuna varılmış…

Şimdi önce analize, sonra da kişilik özelliklerine değinelim…

Bireylerin riski algılama, yönetme ve karar verme şeklindeki farklılıklara odaklanan bir kişilik değerlendirmesi olan Risk Tipi Pusulası kapsamlı küresel psikolojik araştırmalara dayalı olarak, bireyleri 8 farklı “Risk Türü”ne yerleştirmektedir. Bu sekiz risk türü; riske yaklaşımınızın liderlik performansınızı ve motivasyonunuzu nasıl etkileyebileceğini araştırmakta ve hakkınızda önemli çıkarımlar bulunmaktadır. Bu 8 risk türü arasında spontane, yoğun, temkinli, ihtiyatlı, tedbirli, sakin, maceracı ve kaygısız yer alır. Ve yapılan araştırmalar gösterir ki, hava trafik kontrolörlerinin dörtte üçünden fazlası, “Tedbirli” risk türünde kategorize edilmektedir. Hava trafik kontrolörleri arasında “Kaygısız” ve “Maceracı” risk türlerinin tamamen yokluğu da ayrı dikkat çekicidir. Peki, “Tedbirli” kişilik özelliği nasıldır dersiniz? Gelin açıklayalım…

“Tedbirli” kişilik özelliğine sahip bireyler sakin, hesaplı ve emin adımlarla ilerlerler, kolayca cesaretlerini kırmazlar, zemini derinlemesine test ederler ve işleri ‘kitaba göre’ yapmayı severler. Görevlerine analitik şekilde yaklaşırlar, mantıklı kişilerdir. İleriyi planlarlar ve her daim hazırlıklı olmayı seçerler. Anlayacağınız, bu risk türü işin doğasına fazlasıyla uyumlu kişilik özelliklerini yansıtır.

Kısacası, havacılık sektöründe insan faktörü ele alındığında en önemli rol şüphesiz pilotlar ve hava trafik kontrolörlerine aittir. Bu iki meslek de stres ve iş yükü gibi pek çok etmenle baş etmek zorundadır. Bu durum da onları maalesef hata yapmaya daha meyilli kılar. Ancak bu iki meslek grubu kıyaslandığında, pilotlar bir uçaktan sorumlu olurken kontrolörlerin bir hava sahasında birden fazla uçağı takip etmek zorunda kalmaktadır. Bu yüzden kontrolörler üzerindeki stres bir hayli fazla olmaktadır. O yüzden bu mesleğe başvurmadan önce kendinizi şu iki açıdan özellikle sorgulamalısınız: “Başarılı Stres Yönetimi” ve “Daimi Etkin İş Takibi”. Ben tedbirli bir stres yöneticisiyim diyorsanız, işe alındınız deriz 😉

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir