Back-Track Nedir?

Bazı meydanlarda bekleme noktaları ve taxi yolları yeterli değildir. Bazen bekleme noktası dediğimiz “holding point” pist eşiğinde bulunmayabilir. Bu durumda pistin başına gidebilmek için uçağın pisti taksi yolu gibi kullanması gerekecektir. İşte buradaki operasyonun ismi “Back-Track” (ya da bazı ülkelerde “Back Taxi”dir).

Aşağıdaki resimde, meydanda tek bekleme noktası mevcuttur ve uçak da meydandaki tek bekleme noktasında kalkış için hazır beklemektedir. Hava trafik kontrolörü uçağa kalkış izni verir ancak uçağın kalkışta pistin tamamına ihtiyacı olacaktır, bu durumda kalkış izninden önce kontrolör uçağa Back-Track kleransı verir.

Back-Track operasyonunda pilotun aktif pistte 180 derece dönüş yapması gerekir. Bu yüzden uçağın 180 derecelik dönüşü gerçekleştirirken çevrenin herhangi bir engelden arındırılmış olması gerekmektedir. Uçak üreticilerinin bile, herhangi bir aksaklığa mahal vermemek ve lastik aşınmasını önlemek için doğru 180 derece dönüşün nasıl yapılacağına dair yayınlanmış prosedürleri vardır.

Ne yazık ki, Back-Track operasyonlarının yaygın bir prosedür olarak gerçekleştiği havaalanlarında birkaç dezavantaj vardır. Örneğin, pistin aynı zamanda taksi yolu olarak kullanılması yüzünden, pist bloke edilir ve diğer uçaklar iniş veya kalkış yapamaz. Bu da, yaklaşma sırasında ve kalkışta gecikmelere neden olabilir.

Bu operasyonlarda pist, merkez hattı ışıklarıyla donatılmamışsa, gece şartları veya kötü hava koşullarında tehlikeli yaratabilir. Ayrıca, dönüş sırasında şiddetli yağmur durumu mevcutsa lastik aşınması riski ile karşı karşıya kalınacaktır.

Afrika gibi ülkelerde, Back-Track çok yaygın bir prosedürdür, nadir trafik nedeniyle fazladan bir taksi yolu inşa etmeye ihtiyaç duymazlar.

Kaynak:

  • tr.ivao.aero
  • Captain Joe – What is a Back-Track?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir