Dünyanın En Tehlikeli Havayolları

AirlineRating.com, dünyanın en tehlikeli havayolu şirketlerinin listesini yedi yıldız üzerinden derecelendirdi. Bu derecelendirmeye göre şimdi bahsedeceğimiz havayollarının hepsi iki yıldız ve altındadır. Ayrıca çoğu Avrupa Birliği’nde kara listeye alınmıştır. Yani Avrupa hava sahasında uçmasına izin verilmemektedir.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği Operasyonel Güvenlik Denetimi (IOSA), bir havayolunun kontrol sistemine ve yönetimine erişmek için tasarlanmış bir değerlendirme sistemidir. ICAO ise emniyet, güvenlik, düzenlilik ve havacılık emniyeti için gerekli düzenlemeleri ve standartları ölçer. Bu iki denetimci kuruluşun araştırmalarına göre; bu havayollarının çoğu uçak içi hizmetlerden yoksundur, zaman performansı açısından kötüdür ve en az bir kez yere indirilmiştir. Yere indirilmelerin nedeni ise özellikle kaçırma, aşırı ısınma kaçakları ve bomba tehditlerinden oluşmaktadır.

Şimdi sayacağımız 13 havayolunun maalesef talihsizliklerle dolu güvensizlik geçmişleri vardır.

Malezya Havayolları

10.Malezya Havayolları

Malezya havayollarının uçak kazaları, uçakların savrulması, kaybolması ve sürekli piste geri dönen uçuşlar haberlerde sık görüntülenmeye başladı ve bir nevi beklediğimiz bir şey haline geldi.

Ayrıca Malezya Havayolları son birkaç yılda bir dizi talihsizliğe de tanık oldu. 33.000 rakımda seyreden uçak Amsterdam’dan Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’a uçuyordu. 15 mürettebatı ve 280 yolcusu olan Malezya Havayollarına ait uçak bir MH17’nin yerden havaya füze ile vurulması sonrasında Ukrayna’da düştü. Bu trajik kazada uçaktaki herkes hayatını kaybetti ve tarihin bu büyük güvenlik zaafiyeti kitaplara konu oldu.

Ayrıca en son 2015 yılında 12 mürettebat ve 227 yolcu taşıyan Malezya Havayollarına ait M370 sefer sayılı uçuşu Kuala Lumpur ile Çin arasında asla görülmeyecek şekilde konumunu kaybetti. Uçaktan bir daha asla haber alınamadı. Konumu belirlenmemiş olmasına rağmen, hem Malezya havayolu hem de Malezya hükümetinden yetkililer, uçağın Hint Okyanusu’nun güneyinde radardan çıktığını bildirip, uçaktaki 239 kişinin öldüğüne inanmayı kabul ettiler.

Böylesine korkunç büyüklükteki iki olay, tesadüf veya kötü şans olarak yazılabilir. Ancak Malezya havayolunun tarihine daha yakından bakıldığında, daha ciddi bir açıklamaya işaret ediliyor: bir lanet.

Günümüzde turistler genellikle Malezya Havayolları ile uçmanın güvenli olmadığını düşünüyor. Lanetli havayolları diye lakap takanlar bile var…

Çin Havayolları

9. Çin Havayolları

Çin Havayolları Çin Cumhuriyeti taşıyıcısıdır ve merkezi Tayvan’da bulunur. Çin Havayolları’nın sadece 18 uçaktan oluşan filosu vardır ve 81’in üzerinde kaza yaşamıştır. En ölümcül kazalarına örnek vermek gerekirse 1994 yılında pilot hatasından kaynaklanan düşüşü örnek gösterilebilir. Bu uçuşta 271 yolcu ve mürettabat hayatını kaybetmiştir.

Başka bir ölümcül olay sadece 4 yıl sonra, 1998 yılında pilotun sis nedeniyle Airbus A300 jetliner ile çarpışmasıyla meydana gelmiş ve kazada 204 kişi hayatını kaybetmiştir. Tekrar bu kazadan sadece 4 yıl sonra, 2002 yılında Tayvan Boğazı üzerinde Çin havayollarına ait bir uçak havada başka bir uçakla çarpışarak parçalanmıştır. 225 ölüm ile Tayvan tarihindeki en ölümcül havacılık kazası tarihe kazınmıştır.

Tabii Çin Havayolarını da tarihin en tehlikeli havayolları listesine sokmuştur.

Tara Havayolları

8. Tara Havayolları

Nepal, Katmandu’da bulunan bu havayolu, 1998 yılında kurulmuş ve başlangıçta Nepal’in en büyük özel operatörlerinden biri olarak kabul edilmiştir.

Son 20 yılda, Tara havayolu, en az 30’dan fazla yolcu ve mürettebatın ölümüne yol açan bir dizi olaya karıştı ve ayrıca birkaç uçağı da parçalayarak büyük kazalar yaşadı.

Her ne kadar Nepal’deki herhangi bir havayoluna kıyasla zaman açısından iyi bir performans sergilese de Nepal’in tüm havayolları gibi, Avrupa hava sahasına uçmaları yasaklanmıştır. IOSA’nın herhangi bir denetiminden geçememiştir.

Susi Havayolları

7. Susi Havayolları

Susi havayolu, Endonezya adalarında charter ve ticari uçuşlar gerçekleştirmektedir. 2004 yılında kurulmuştur. Endonezya’da batı ülkelerinden pilot kiralayan tek havayoludur.

Konumundaki hava durumu, yüksek arazi koşulları, hava trafik kontrolü ile iletişim güçlükleri ve yerel kabilelerin işbirliği yapmaması gibi olumsuz faktörler havayolunun emniyet puanını fazlasıyla düşürmüştür.  

Tabii bir de son 10 yılda yaşanan kazalar ve ölümlerin ardından, Birleşik Devletler Büyükelçiliği bu havayolu şirketinin belirli bölgelere uçmasını yasaklamıştır. Susi havayolu şirketinin halâ daha emniyet kayıtları çok düşüktür.

Merpati Havayolları

6. Merpati Havayolları

Merpati Havayolları, Endonezya hükümeti tarafından 1962 yılında ikinci devlet havayolu olarak kurulmuştur. Endonezya’nın yanı sıra Malezya ve Doğu Timor’da 25 noktaya hizmet veren büyük bir iç hat havayolu şirketidir.

Merpati havayolunun geçmişi, finansal krizlerle doludur. Endonezya hükümeti Merpati Havayollarının tekrar uçmaya başlaması için gereken sermayede yatırım yapmış ve böylece bu havayolunun kaderi olumlu yönde seyretmek üzereyken, emniyet kayıtlarına göre, 50’den fazla zayiat girmiştir. Çok ciddi kazalar geçiren Merpati Havayollarının güvenlik sorunları nedeniyle herhangi bir Avrupa hava sahasında uçmaları yasaklanmıştır. Ödenmemiş yakıt faturaları, donmuş operasyonları ve mutsuz çalışanlarıyla oldukça sınırlı bir operasyona sahiptir.

Daallo Havayolları

5. Daallo Havayolları

Güvenlik kayıtlarına göre, birkaç ciddi kaza olmasına rağmen herhangi bir can kaybına sebebiyet vermemiştir. Ancak yine de tehlikeli havayolları listesine düşük yıldızıyla girmiştir. Neden diyecek olursanız, bu havayolu, yolcular tarafından güvenlik, hizmet ve temizlik açısından en kötü değerlendirmelere sahiptir.

Varış noktaları arasında çoğunlukla Arap Yarımadası ve Afrika yer alan Daallo havayolu, can kayıpsız tarihine rağmen riskli görülmektedir.

Ariana Afgan Havayolları

4. Ariana Afgan Havayolları

1955 yılında kurulan bu havayolu, Afganistan’daki en büyük havayolu şirketlerinden biridir. 2006’dan beri güvenlik önlemleri nedeniyle Avrupa Birliği’nde kara listeye alınmış olmasına rağmen, Taliban döneminde bu havayolu tamamen kendini yeniden inşa etmiştir. Sonucunda Birleşmiş Milletler, havayolunun uluslararası uçmasını engelleyen yaptırımları kaldırmıştır.

Ancak Afgan havayolunun geçmişi ve yaşı nedeniyle güvenlik kaydı hiç de hoş değildir.   Eski ABD danışmanlarına ve sürgündeki Afgan yetkililerine göre, Ariana’nın yolcu ve charter uçuşları Birleşik Arap Emirlikleri ve Pakistan üzerinden İslamcı militanlar, silah, nakit para ve afyon taşımıştır. Kirli geçmişi bu havayolunun son zamanlarda güvenlik akreditasyonunu sürdürme ve geri kazanma konusunda başarısız kılmıştır.

Bluewing Havayolları

3. Bluewing Havayolları

Bluewing Airlines 2002’den beri faaliyet göstermektedir.  Brezilya, Karayipler, Guyana, Venezuela ve Surinam’ın iç bölgelerine yolcu taşıyan bölgesel bir havayoludur.

Bluewing havayolu, zamanının çoğunu Avrupa Birliği kara listesinin içinde geçirmiştir ve en son 2015’te Avrupa Birliği’ne uçmaktan yasaklanmıştır.

Çünkü bu havayolu, uçak güvenliği sorunlarından ciddi kazalara kadar çeşitli sorunlar yaşamıştır.

Nepal Havayolları

2. Nepal Havayolları

Nepal Airlines, 1958’de kurulmuştur. Nepal’in ilk havayoludur. Nepal’in tüm havayolları kara listeye alındığından, bu havayolu şirketinin de Avrupa Birliği ülkelerine uçuşu yasaktır.

Ayrıca Nepal Havayollarının güvenlik sicili de pek parlak değildir. 1960’lardan beri, mürettebat ve yolcuların ölümüyle sonuçlanan çok sayıda kaza ve olay olmuştur.

Nepal Havayolları, uluslararası kabul görmüş güvenlik denetimlerinin hiçbirinden geçememiştir. Hala daha dünyanın en tehlikeli havayollarından biri olmaya devam etmektedir.

Aeroflot Havayolları

1. Aeroflot

1923 yılında kurulan Dünyanın en eski havayolu şirketlerinden biridir. Rusya’nın önde gelen taşıyıcısı Sovyet döneminde özel olarak işletilmiştir. Kötü kaderini değiştirmek ve şirket imajını modernleştirmek adına SkyTeam ittifakına katılsa da maalesef tarihin en yüksek ölüm bilançosuna sahip havayolu şirketidir.

Aeroflot 100 yıla yakın tarihi boyunca 500’ün üzerinde kaza yaşamıştır. Bu yüzden tarihte şimdiye kadar en yüksek ölü sayısına sahip havayolu şirketidir. 5 Kasım 1946 tarihinde Moskova’da aynı gün 3 ayrı Aeroflot Havayollarına ait uçak düşmüştür… Tarihte buna yakın bir olay dahi yaşanmamıştır.

Belki zamanın uçakları arızalıydı, belki deneyimsizlik vardı, belki de sadece kader böyleydi. Sebep her neyse 500’ü aşkın kazasıyla Aeroflot tarihin en tehlikeli havayolları listesine adını yazdırmıştır.

Kaynak:

  • forbes.com
  • worldchacha.com
  • internationalaviationhq.com
  • wikipedia.org

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir