Antonov An-225

31 Temmuz 2020 Cuma günü yerel saatle 13:00’da Amerika’da Bangor Uluslararası Havalimanı’na inen uçak,  4.000 milden fazla bir yol aldı.  Amerika’ya varışının ardından, uçak piste yaklaşırken izleyiciler akıllı telefonlarda bu uçağın inişini filme alıyordu. Sosyal medyada paylaşım rekorları kırarak uzun bir aradan sonra tekrar gündeme oturdu. Neden mi? Tabii ki, devasa boyutu sebebiyle…

Antonov An-225 Mriya, 1980’lerde Sovyetler Birliği tarafınca tasarlanan dev bir kargo uçağıdır… Gelmiş geçmiş en büyük, en ağır uçaktır.

Antonov AN-225, devasa boyutuyla tanınır. Kanat açıklığı bir futbol sahası büyüklüğündedir. Çift katlı Airbus A380’i bile yanında gölgede bırakır.

Dünyada rekora imza atmış olan bu büyük uçak Antonov An-225’in adı “Mriya”dır. Ukraynaca “Rüya” anlamına gelir. Altı tane turbofan motoru, 32 adet tekerleği ve maksimum 640 tonluk kalkış ağırlığı ile şimdiye kadar yapılmış en uzun ve de en ağır uçaktır. Antonov çok büyük boyutlu kargoları bile dünyanın her köşesine taşıma kabiliyetine sahiptir.

–Emin olun hiçbir uçak, kargo taşımada Antonov’la yarışamaz.

Antonov AN-225 hiçbir zaman ticari bir uçak olarak tasarlanmamıştır. Tasarımı, ağır ve sıradışı kargoların taşınmasına dayanır. 1980’lerde geliştirilen bu hava aracının amacı, Sovyet Uzay Programı için bir araç yani bir uzay mekiği taşımaktır. Yani Antonov’un alışılmadık büyüklükte olmasının asıl nedeni, ‘Buran’ Uzay Uçağını taşıyabilmek içindir.

Bundan yaklaşık 40 yıl öncesinde Sovyetler hava taşımacılığının tek seçenek olduğunu ve uzay keşfi yolunda taşımacılığın sağlanması için çok büyük bir uçağın yapılması gerektiğini fark ederek yola çıkar. Bu amaçla üretilen Antonov An-225’i ilk kez 1988’de gökyüzüyle buluştururlar.

‘Buran’ uzay mekiğini yörüngeye yerleştirmek için tasarlanan bu uçaktan sonra üç uçak daha inşa etme planlarına rağmen, ikinci bir An-225 üzerindeki çalışmalar, Sovyetler Birliği’nin 1991’de dağılmasından iki yıl sonra maalesef durur.

Sektörde dolaşan magazinlere göre; kısmen inşa edilmiş ikinci bir Antonov An-225, Ukrayna’nın başkenti Kiev’in eteklerindeki bir endüstriyel binada hâlâ bulunuyor.

Detaylarıyla konuşacak olursak; bugün, ikinci An-225’in; kanatlar, gövde, burun dişlisi ve kuyruk dâhil olmak üzere üst yapının tüm temel bileşenlerinin %70’inin tamamlandığına inanılıyor. Bu noktada Ukraynalı uçak üreticisinin ihtiyacı olan tek şey, projeyi bitirmek için cebi para dolu olan bir yatırımcı bulmak.

Yatırımcı destekli parayı aldıktan sonra Antonov, yatay dengeleyiciyi ve kontrol panelini geliştirerek sürecini tamamlayabilir.

Devam eden COVID-19 kriziyle birlikte, mevcut Antonov An-225 Mriya, hayati tıbbi malzemeleri Asya’dan Avrupa’ya taşırken iki dünya kargo rekoru kırdı. Saatte yaklaşık 500 mil hızla 250 ton kargo yükünü 9.569 mile kadar taşıma kabiliyetiyle, devasa uçak 30 yıl sonra bile, büyük miktarda malzemenin hızlı bir şekilde tedariğini sağladı.

Koronavirüs bize An-225’in bir kriz sırasında nasıl önemli olduğunu gösterdi ve Kiev’deki bitmemiş uçağı tamamlamak isteyen potansiyel yatırımcıların da konuya ilgi duymasını sağladı

Kaynak:

  • simpleflying.com

One thought on “Antonov An-225

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir