Uçak Sahibi Olmanın Maliyeti Ne Kadar?

Kendi uçağınıza sahip olmak hayaliniz mi? Belki de düşündüğünüz kadar ulaşılamaz bir hayal de değildir. Çünkü küçük bir Genel Havacılık (GA) uçağına sahip olmak aslında birçok insan için oldukça erişilebilir. Neden mi bunu söylüyorum? Giriş seviyesi bir uçağın maliyeti yaklaşık 30.000 $, yani pek çok lüks arabalardan daha az 🙂

Tabii ki, dikkate alınması gereken başka masraflar da var, ancak gerçekten kendi uçağınıza sahip olmak istiyorsanız, bu mümkün olabilir.

Bir uçak satın almanın toplam maliyeti birkaç faktöre dayanmaktadır. Siz ikinci el mi yoksa yeni bir uçak mı satın alıyorsunuz? Giriş seviyesi bir Cessna mı yoksa en üst düzey lüks bir uçak mı alıyorsunuz? Kullanılmış ikinci el, giriş seviyesi bir uçak için taban fiyat yaklaşık 30.000 $ ‘dır. Ancak yeni satın almak istiyorsanız, modele ve boyuta bağlı olarak 275.000 $’a varan ücretlerle karşılaşmanız muhtemel.

Sahip olabileceğiniz en ucuz uçaklar, sadece kişiye özel tek motorlu ultra hafif uçaklardır. 8.000 – 15.000 $ arasında bir ücret ödeyerek kolayca bir tane uçak alabilirsiniz.

Bir sonraki en ucuz seçenek iki veya daha fazla kişi için oturma yeri olan tek motorlu uçaklardır. Bakımı da kolaydır. 15.000 – 100.000 $ arasında bir maliyete sahiptirler.

En pahalı kişisel uçaklar ise 75.000 ile 300.000 $ arasında değişen büyük jetler ve lüks model çok motorlu uçaklardır.

İyi haber şu ki, çoğu uçak değerine hızlı değer katar. Bu yüzden iyi şekilde sürdürürseniz, gelecekteki bir getiriye yatırım yapıyorsunuz demektir. Örneğin, Cessna’nın değeri her yıl yaklaşık %5 artıyor.

Kendi kişisel uçağınız için bir tomar nakit ödemeden önce dikkate almanız gereken bazı masraflar vardır. Yıllık denetimler, sigorta, jet yakıtı maliyeti, düzenli bakım, eklentiler ve depolama alanı gibi masraflar kesinlikle bilmeniz ve unutmamanız gereken maliyet kalemlerinden bazılarıdır.

Havacılık yasaları, tüm özel uçakların yıllık mekanik ve elektrik muayenesinden geçmesini gerektirir ve bu da yılda 600-1200 $ arasında bir maliyete mal olabilir. Bu denetimin tamamlanmasından sonra, her zaman uçağın kokpitinde tutmanız gereken bir uçuşa elverişlilik sertifikası verilecektir. Muayene, lisanslı uçak teknisyeni tarafından yapılmalıdır.

Uçaklar söz konusu olduğunda sigorta konusu oldukça değişken olabilir. Çünkü her sigorta kapsamının farklı seçenekleri olacaktır. Örneğin, siz gövde ve bedensel yaralanma / mal hasarı kapsamını dâhil etmek isteyebilirsiniz. Bu durumda yıllık ücretlere eklenebilecek ekstra bir ödeme çıkabilir. Sigorta şirketlerinin uçak sigortası teklif ederken incelediği faktörlerden bazıları genelde; uçağın çalışma saatleri, uçağın markası, modeli ve yaşı olmaktadır. Buna göre ihtiyacınız olan teminat türü belirlenir. Bazı insanlar yıllık 1.200 $’dan daha az yıllık sigorta primi ile kurtulabilir, ancak çoğu sigorta için yıllık ortalama 5.000-10.000 $ arasında olacaktır. Bir uçağa sahip olmanın toplam maliyeti düşünüldüğünde sigorta masrafları azımsanacak bir şey değildir.

Jet yakıtı, tabii ki yıl boyunca dalgalanabilen yakıt maliyetine bağlı olarak ortalama saatte 40 $’dır. Yılda 100 saatlik uçuş yapsanız 40 $ x 100 saat = 4.000 $ kadar bir yıllık maliyet yakıt maliyetiniz olacaktır. Petrol maliyetlerinizi de unutmayın. Saatte yaklaşık 2 $ ödeyeceksiniz. O halde yıllık en az 200 $’da petrol için masraflara ekleyelim.

İniş ücretleri de, seyahatlerinizin sizi nereye götürdüğüne bağlı olarak havaalanı başına büyük ölçüde değişecektir. En az 150 dolar ödemeyi gözden çıkarın deriz.

Her bir uçağın belli bir saatlik uçuşun ardından tamamen elden geçirilmesi gerekir. Örneğin, Amerika’da bu kural 2000 saattir. Eğer ki yılda 100-300 saat arasında uçuş yapılırsa, tüm uçağı tamamen elden geçirmek zorunda kalmadan yıllar geçirebilirsiniz. Ancak zamanı geldiğinde motorlar da dâhil olmak üzere uçağın tam bir revizyonu yaklaşık 20.000 $ ve daha fazlaya mal olabilir.

Bununla birlikte, revizyonlar arasındaki süre boyunca, uçak sahipleri sıkı bakım kayıtlarını tutmalı ve her yıl uçakta uçuşa elverişlilik için sertifikalı olmalıdır. Ortalama bakım maliyetleri yılda 1.500-5000 $ arasında değişebilir.

Uçağınızı satın alırken, onları bir hangarda saklama maliyetlerini de düşünmelisiniz. Genellikle uçağınızı içeriden ziyade dışarıda saklamak için daha az ödersiniz. Tıpkı açık otopark ve kapalı otopark mantığıyla düşünebilirsiniz. Bağlama alanı yani tie-down olarak geçen yerler ayda yaklaşık 50-100 $ tutarken hangarda depolama alanı aylık 275-1000 $’a yakın olacaktır.

Son olarak bir uçağa sahip olduğunuza ilişkin vergi beyanında bulunmak ve özel bir uçağa sahip olmak söz konusu olduğunda nelerin yasal olarak zorunlu tutulduğu konusuna dikkat etmeniz gerekmektedir. Ülkeler bu konuda çok özel kurallara sahiptir. Hangi vergileri ne kadar ödeyeceğinize dair kurumlara danışılması önerilir.

Burada verilen tutarlar, elbette ki değişkendir. Özellikle bakım, iniş ücretleri ve yakıt masrafları yıl içerisinde bile büyük değişkenlik gösterir. Ücretler yerine hangi maliyet kalemlerine maruz kalacağınızı düşünmeli ve hesaplarınızı bu başlıklara göre yapmalısınız. Güncel ücretlendirmeler için direkt olarak sigorta şirketlerinin, havacılık kurumların, devlet vergi dairelerinin ve yakıt firmalarının yönergelerine bakılmalı, fiyatlar konusunda en sağlıklı bilgileri buralardan elde etmeye çalışmanızı tavsiye ederiz.

Kaynak: Infotracer.com – Everything You Need to Know About Owning a Plane

One thought on “Uçak Sahibi Olmanın Maliyeti Ne Kadar?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir