Uçaklar Neden Tibet Üzerinden Uçamaz?
Günümüzde havacılık o kadar gelişti ki, sesin iki katı hızlarda uçabiliyoruz, dünyanın bir ucuna çok kısa zamanda ulaşabiliyoruz. Peki, sizce dünyanın “her yerine” uçabildiğimizi iddia edebilir miyiz?
Maalesef hayır.
Hala daha Dünya’da uçakların uçamadığı birkaç yer var. İşte onlardan biri de Tibet!
Tibet, Everest Dağı’nın sınırını Nepal ile paylaşan batı Çin’de bulunur. İçerisinde deniz seviyesinden yüksekliği ortalama 5.000 metreyi bulan dünyanın en yüksek dağlarını barındırır. Bu yüzden Tibet için “Dünya’nın çatısı” benzetmesi kullanılır. Dünya’nın en yüksek yeri olan Everest Tepesi’ni barındıran bir coğrafyada yer alan Tibet üzerinden uçaklar uçamaz. Uçuş rotaları Tibet’ten kaçınma yapılarak çizilir. Neden diye merak ediyorsanız, şimdi sizin için nedenlerine detaylıca değinelim…
Bugün Flight Radar 24 adlı web sitesinden aldığımız görüntüde, Tibet hava sahasında neredeyse hiç bir uçağın bulunmadığını görüyorsunuz.Öncelikle bu dağ silsilesi içinde hatırı sayılır yükseklikler üzerinde uçmak, uçaklar için dev bir engeldir. Ticari uçaklarda izin verilen en yüksek seyir irtifası 28.000 ile 35.000 feet arasındadır. Ortalama olarak, Himalayaların 20.000 feetten yüksek dağları vardır. Everest dağı ise, deniz seviyesinden 29.035 feet yüksekliğe sahiptir. Himalaya sıradağlarının yüksekliği göz önüne alındığında, pek tabii ki uçaklar Himalaya sıradağlarının üzerinden uçmazlar. Ayrıca, herhangi bir acil durumda, acil iniş yapmak için bu bölge korkunç bir yerdir.
Bilindiği üzere, ticari yolcu uçak kabinleri basınçlandırılmıştır. Eğer ki kabin basınçlandırma sisteminde bir arıza yaşanırsa, yolcuların rahat şekilde nefes alıp verebilmesi için ilk olarak oksijen maskeleri kullanılır. Fakat, oksijen maskeleri sadece 15-20 dakikalığına bir yolcuya yardım edebilir. Bu sebeple, kabin basınçlandırma sisteminde bir arıza meydana gelir gelmez pilotlar kural gereği uçağı hemen 10.000 feet irtifaya düşürürler. Bu yaklaşık yerden 3.000 metre yükseklik demektir. Yukarıda da belirttiğimiz üzere, Tibet’te ki pek çok yerin yüksekliği 5.000-6.000 metre civarında yani bu seviyenin çok daha üzerindedir.
Anlayacağınız, herhangi bir acil bir durumda, uçakların güvenli şekilde alçalabilecekleri bir ortam mevcut değildir.
Ayrıca, uçakta bir motor arızası yaşanırsa, uçaklar tek motor gücüyle aynı irtifayı tutturmakta zorluk yaşayabilir. Bu yüzden, yine bir miktar alçalmak gerekebilir. Fakat yüksek dağ sıralarından oluşan Tibet, böylesi bir acil durumda da risk oluşturmaktadır.
Bunun yanı sıra, Tibet üzerinde uçuş yolu olmamasının bir diğer sebebi olarak açık hava türbülansı veya dengesiz hava akımı örnek gösterilebilir. Atmosferin yüksekliği arttıkça hava incelir. Bu da yukarıya çıktıkça havadaki oksijen hacminin azalması anlamına gelir. Yani, yüksekliğin artmasıyla birlikte hava basıncı artar ve havadaki oksijen hacmi de azalır. Hava basıncındaki artışta türbülanslara neden olacaktır. Dağların yarattığı hava akışının bozulması girdaplar yaratacak ve bu girdaplar içinden uçan uçaklar için çok fazla sarsıntıya sebebiyet verecektir.
Sonuç olarak, dünyanın bu dağlık bölgesinde uçaklar, haritada da görüldüğü üzere, Tibet’in kenarından dolaşarak, varış destinasyonuna doğru uçarlar.
Kaynak:
- express.co.uk
- industrytap.com
- aviation.stackexchange.com
- flightradar24.com