Havaalanında Neden Kemer Çıkarılır?

Havacılık sektöründe bir söylem vardır – “Havacılıkta kurallar kanla yazılır”. Bu söylemle yüzde 99’luk başarı, başarısızlık demektir ve bedeli kanla ödenir, anlamına gelir. Burada, havacılıktaki en ufak bir aksaklığın bile sonucu genellikle ölümle sonuçlandığı için doğru bir söylemdir.

Bu yüzden, havaalanlarında geçiş noktalarında ve uçak içlerinde yolculara bir dizi kural konmuştur.

Çoğu zaman yolcular bu kurallardan rahatsızlık duysa da, yürürlüğe konulan her bir kuralın bir nedeni vardır. Kemer çıkarmakta onlardan biridir…

Havaalanlarında uçağımıza ulaşana kadar belli kontrol noktalarından geçeriz. Bu kontrol noktalarında X-RAY cihazlarında üstümüz aranır, kabin bagajlarımız incelenir, ayrıca biletlerimiz kontrol edilir. Tüm yolculardan, güvenli bir seyahat için havaalanı güvenliği ile ilgili tüm talimatlara uyulması beklenir.

Havaalanlarının güvenlik noktalarından problem yaşamadan geçmek için yanımızda tehlikeli sayılabilecek madde bulunmamalıdır. Ayrıca kapı dedektöründen geçerken üzerimizde metal eşya da bulunmamalıdır.

Havaalanı güvenlik ve kontrol noktalarındaki kapı dedektörleri oldukça hassastır. Kemer, ayakkabı ve ceket üzerindeki metal aksesuarların diğer metal objelerle karışmaması için kural gereği onları çıkarmamız talep edilir.

Burada, çoğu yolcuya kemer çıkarmak anlamsız gelebilir. Ancak tarihte kemerin bir uçağı kaçırma teşebbüsünde kullanıldığı görülmüştür.  Yolcu kemerlerinin gizli bıçaklara sahip olabileceğini hiç düşündünüz mü? Ya da yan tarafı mermilerle süslü olan havalı bir batı kemeri, küçük bir el bombası içeren kemer tokası, parlak mermi içeren botlar ve tabanca namlulu topuk…  Bir teröristin isterse hangi eşyalara neler saklayabileceğini tahmin bile edemezsiniz.

Anlayacağınız havaalanlarında kemer, öldürücü bir aletin saklanabileceği şüphesiyle çıkartılır ve küçük olan bu aletler dışarıdan bakıldığında kesinlikle fark edilmez.

Bu yüzden Uluslararası Güvenlik Konseyi, yolcuların kontrol noktalarından geçişlerde bu tür eşyaları geride bırakmalarını ve ayrıca bir cihazdan geçirmelerini kural olarak koymuştur.

Ayrıca, kemerler, tüm vücut tarayıcılarına müdahale ederek metal dedektörlerin doğru çalışmasını engeller. Bu yüzden kemerlerin çoğu tarama makinesinden geçmeden önce çıkarılmalı ve röntgen kutularına yerleştirilmelidir. Bunun nedeni, çoğu kemerin alarm çalıştıran metalden yapılmış bir kemer tokasına sahip olmasıdır. Yani, kemer, ayakkabı ve ceket üzerindeki metal aksesuarlar yolcu üzerindeki diğer metal objelerle karışabilir. Bu yüzden kemer, ayakkabı ve ceket çıkarılarak yolcu üzerinde başka bir metal obje var mı tarama yapılmalıdır. Yolcu üzerinde bırakılabilecek tek kemer türü, karbon fiber veya plastikten yapılmış bir kemer tokasına sahip olanlardır.

Kısacası, bir dahaki sefere uçağa bindiğinizde, unutmayın – konulan her kuralın bir nedeni vardır. Emniyetli uçuşlar dileriz 🙂

Kaynak:

  • worldofbuzz.com
  • reason.com
  • istiklal.com

One thought on “Havaalanında Neden Kemer Çıkarılır?

  • 29 Kasım 2021 tarihinde, saat 22:48
    Permalink

    Yazınızın her noktasında haklısınız ancak ben bu mesajı yazarken sene 2021 hatta 2022 ye yaklaşıyoruz. Kuralların konulduğu yıllardan sonra cep telefonları,lcd ler, insansız uçaklar neler çıktı neler heralde istemeleri halinde kemerlerdeki tehlikeyi algılayacak bir dedektörde yaparlardı. Demekki yeterince önemsenmemiş halbuki her gün yüzbinlerce insan kemer veya ayakkabı çıkarıp giymekten zaman kaybı yaşıyor. Yazık.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir