Uçak Bakım Teknisyeni Nasıl Olunur?

İşimin sorumluluğu çok fazla diye hayıflananlardan mısınız? O halde uçak teknisyenlerinin nasıl bir sorumluluk altına girdiğini çok da fazla bilmiyorsunuz demektir. Öyle ki sektörün bu çalışkan grubu yüzlerce kişinin hayati sorumluluğunu alır. Tüm bu sorumlulukların altına girerken yoğun çalışma koşullarının yanı sıra yüksek gürültü seviyelerine ve ağır fiziksel çalışmalara da maruz kalabilirler. Ancak gözünüz korkmasın, uçak teknisyenliği prestijli, iyi bir maddi getirisi olan ve istihdam olanağı yüksek bir meslek grubudur. Dünyaya baktığımızda uçak bakım teknisyenlerinin ordu, hava yolları, hükümet ve birçok bakım onarım kuruluşlarında istihdam olanağı yüksektir.

Airbus, Boeing gibi büyük uçak üreticileri önümüzdeki birkaç yıl içinde her yıl binlerce uçak bakım teknisyenine ihtiyaç duyulacağını tahmin etmektedir. Ancak uçak bakım kuruluşları teknisyen istihdam ederken hassasiyet göstermektedir. Çünkü uçak teknisyenliği emniyet açısından kritik öneme sahiptir, bu yüzden uçak teknisyenlerinin sınavları geçmek yanında bazı kişisel vasıflara da sahip olması gerekmektedir. Bu yüzden özellikle son zamanlarda uçak bakım kuruluşları teknisyen alımı konusunda daha titiz davranmaktadır. O halde teknisyenlerin görev ve sorumluluklarını ve bu meslek için sahip olunması gereken kişisel ve teknik becerilerin neler olduğunu özetle anlatmaya çalışalım…

Uçak bakım teknisyenleri hava taşıtlarında onarım ve rutin bakım yapmaktan sorumludur.  Uçak bakım teknisyenlerinin mesleğinde özel eğitime ve işlerin nasıl çalıştığına dair temel bir teknik bilgi anlayışına ihtiyaçları vardır.  Çünkü uçak parçalarını ve bileşenlerini onarır, değiştirir ve bakımını yaparlar. Ayrıca hidrolik sistemler, pnömatik sistemler, elektrik sistemler gibi uçak sistemlerinde bakım ve fonksiyonel kontrolleri üstlenirler. Uçağın hizmete verilmesi için uçağın bakımı ve denetimini üstlendiklerinden aslında büyük bir sorumluluk taşırlar, bu nedenle teknisyenlikte profesyonellik ve çalışkanlık kritik konulardır.

Uçak teknisyenleri kendi içinde de birçok farklı alana ayrılmış ve her biri genellikle belirli bir dizi beceride uzmanlaşmıştır. Gövde mekaniği, kanatlar, gövde, kuyruk bölümü ve iniş takımı dahil olmak üzere uçağın pek çok bileşenine bakım ve onarım yaparlar. Uçaklar sertifikalı ve uygun şekilde derecelendirilmiş bir teknisyen tarafından denetlenmedikçe motor çalışmasına izin verilmez.

Çalışma lokasyonları genellikle havayolları, uçuş okulları veya bakım onarım tesisleri tarafından işletilen hangarlardır, bazı durumlarda uçakların park edildiği rampa üzerinde de çalışabilirler. Uçak teknisyenleri, yüksek güvenlik standartlarına uymak zorundadır ve yoğun uçuş programlarını karşılamak için hızlı ve verimli bir şekilde çalışmalıdır.

Uçak teknisyenleri teknik yönden ilgili bilginin güncelinin takibi ve kullanılması konusunda yetkin ve farkındalığı yüksek kişiler olmalıdır. Ayrıca sayısal verileri ve teknik bilgileri analiz edebilme yetisine sahip, stres yönetimi kuvvetli, problem anında ekip birliğine de destek olan, ekip bilinci yüksek kişiler olmalıdır. Yoğun uçuş programlarının talebini karşılayabilecek derecede hızlı, verimli ve itimat edilir şekilde çalışabilmelidir.

Peki, uçak bakım teknisyeni nasıl olunur?

Uçuş Bakım Teknisyeni olma yolunda güncel ve kesin bilgi için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan Hava Aracı Bakım Personeli Lisans Yönetmeliği’nin okunması tavsiye edilir. Lisanslama ile ilgili hukuki bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Sonrasında ülkemizde özellikle havayolu şirketleri teknisyen alımlarında neleri ön planda tutuluyor ona bakalım…

Bakım kuruluşlarının öne koydukları kriterlerden en kritik olanı adayın teknik bir eğitim altyapısına sahip olması ve iyi bir İngilizce seviyesinin olmasıdır. Bunun için ülkemizde teknik liselerden mezun olmak önemli bir başlangıç olacaktır. Teknik lise bölümlerinden ‘Uçak Bakım Teknisyenliği’ ve ‘Uçak Gövde-Motor’ bölümleri bu yolda doğru seçim olacaktır. Lisede seçilen ilgili bölümün meslek yüksek okuluna devam edip mezun olanlar, uçak teknisyenliği ilan kriterlerinden birini karşılamış olacaktır. Ancak teknik liseye gidemedim diye de üzülmeyin. Diğer liselerde de eğitim sonrası bazı üniversitelerdeki sivil havacılık yüksek okullarının ilgili bölümlerini yine tercih edebilirsiniz. Kısacası günümüzde uçak teknisyeni olmanın yolu, ilgili bir teknik okul bitirip, elbette ki İngilizce’de de seviyeyi yüksek tutmaktan geçer. Özellikle burada İngilizcesi yetersiz olan adayların uçak teknisyeni olma yolunda hiçbir şansı olmadığını altını çizerek belirtmek isterim.

Bu arada gelişen uçak teknolojisi ile emniyetin önemi daha fazla artmış, nihayetinde bu durum istihdama da yansımıştır. Yani artık sadece teknik okul bitirerek bir bakım kuruluşunda işe başlamak o kadar kolay değil. Ülkemizde bazı havayolu şirketleri teknisyen adaylarını ‘Teknisyen Yetiştirme Programı’ adı altında yoğun bir eğitim ve sınav maratonuna tabi tutup belli alanlarda lisanslandırarak işlerine daha profesyonel, bilgili ve alanında uzmanlaşmış şekilde başlatmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir