Pilotların Sahip Olması Gereken Kişisel Özellik ve Beceriler Nelerdir?

Başarılı bir pilot olmak, bir beceri kombinasyonu gerektirir. Ancak aklınıza tamamen matematiksel ve teknik beceriler gelmesin. Pilot olmak, eğitim ve uçuş becerileri geliştirmekten çok daha fazlasıdır. Siz de çok çalışarak bir kitaptaki bilgileri öğrenebilirsiniz, siz de yeterli zamanı ve gayreti gösterdiğinizde herhangi bir alanda bilgi sahibi olabilirsiniz. Ancak bazı kişisel özellikler ve kazanımlar sahip olunması daha zor şeylerdir.

Havadayken yaşanılan bir aksaklığın üstesinden gelmek sadece yüksek teknik bilgi sahibi olmakla olmaz. Emin olun kişisel özellikler yaşanılan stresli durumlarda daha baskın bir faktördür. Kitapları yalamış yutmuş, binlerce saat deneyimi olan bir pilot eğer ki baskı altında çalışamıyor, liderlik becerilerinden yoksun ve stres altında karar veremiyorsa o uçak en ufak bir hatada düşer. Bunu net söylüyoruz, çünkü tarih bunların örnekleri ile doludur. İnsan hatası yüzünden pek çok kaza olunca havacılık akademisi artık pilotları kişisel özellikleri ile de değerlendirmeye başlamış ve bu konuda geliştiren eğitimlere yönelmiştir.

Düşünün, yeterli bilgi verildiğinde çoğu insan, olumlu bir sonuçla sonuçlanan sağlam bir karar verebilir. Ancak bir uçak uçururken zaman ve kaynak kısıtlamalarının yanı sıra korkmuş yolcular veya türbülans gibi stres yaratan diğer faktörler de var. Ve bunlar karar vermeyi çok daha zor hale getirebilir.

Bu yüzden pilotlar, kanatlarını kazanırken gerekli teknik yeteneklerin ötesinde, liderlik becerisi, eleştirel düşünme yetisi ve disiplinli bir tutum geliştirmelidir. Yani teknik becerilerin yanında, bir pilot yaratıcı düşünmeli ve baskı altında hareket edebilmelidir. Ayrıca pilotlar sadece liderlik niteliklerine ihtiyaç duymazlar, aynı zamanda iletişim kurmaları ve bir ekibin parçası olarak iyi çalışmaları gerekir.

Şimdi başarılı pilotlar arasında ortak olan birkaç özelliği sıralayalım…

Detaycı

Göklerde, küçük hatalar büyük bir etki yaratabilir. Bir pilot, uçuşun tüm aşamalarında, ister bir uçuş öncesi kontrol listesini takip ediyor olsun ister rota düzeltmelerini hesaplıyor olsun, daha iyi uçuş güvenliğini sağlamak için ayrıntılara ve küçük detaylara bile yüksek düzeyde dikkat göstermesi gerekir.

Durumsal farkındalık

Durumsal farkındalık, bir pilotun uçağın uzaydaki fiziksel konumunun, etrafındaki olayların, tehlikeli durumların ve potansiyel tehditlerin farkında olmasıdır. Yani ideal bir durumsal farkındalık; hava sahası kısıtlamaları, engeller ve yaklaşan hava sistemleri gibi çevresel faktörlerin farkındalığını içerir. Basitçe ifade etmek gerekirse, durumsal farkındalık, uçuş sırasında çevrenizde neler olduğunu bilmek ve gelecekteki olayları tahmin etmektir. Yetersiz durumsal farkındalık, kontrolsüz bir kazaya, hava sahası ihlaline veya beklenmedik tehlikeli hava koşullarıyla karşılaşılmasına neden olabilir.

Özgüven

Kendine güven, deneyimli pilotlar arasında yaygın bir özelliktir. Evet çok fazla güven küstahlık olarak algılanabilir, ancak çok az güven de aynı derecede tehlikeli olarak kabul edilir. Örneğin, kendine güveni olmayan bir pilot kararlarını ikinci kez sorgular ve bu da uçuş sırasındaki acil durumlarla başa çıkma becerilerini engeller. Pilotlar, becerilerine güven duymalı ve başarılı olmak için kendi kararlarına güvenmelidir.

Alçakgönüllülük

Başarılı pilotlar aynı zamanda tevazunun değerini de bilirler. Mütevazı pilotlar, ne kadar iyi eğitilmiş olsalarda veya doğuştan yetenekli olsalar bile, her zaman iyileştirmeye ihtiyaç yönlerinin olabileceğini bilirler. Hatalarını kabul etmeye ve uçuş becerilerini geliştirmek için daha deneyimli pilotlardan rehberlik veya tavsiye almaya isteklidirler.

Sorumluluk

Sorumluluk duygusuyla hareket etmek, organize ve hedef odaklı olmak demektir. Sorumluluk bilinci yüksek insanlar genellikle güvenilirdir ve çok çalışırlar. Bunlar günlük hayatında bile düzenli kişilerdir. Başarılı pilotlar da genel olarak düzenli ve organize kişiliklere sahiptir. Hedefe ulaşmak için çok çalışırlar. Ayrıca son derece öz disiplinlidirler.

Açık iletişim becerileri

Etkili iletişim becerileri yaşamın her alanında önemlidir, ancak iletişim havacılıkta özellikle önemlidir. Pilotlar ve hava trafik kontrolörleri arasında kötü bir sözlü iletişimin ciddi sonuçları olabilir. Böylesi iletişim hataları uçak kazalarının nedensel faktörü olarak gösterilmektedir. Başarılı pilotlar; bilgiyi kısaca, etkili ve açık bir şekilde aktarmak için güçlü sözlü iletişim becerilerini kullanır.

Baskı altında sakin kalabilme yeteneği

Pilotlar, özellikle acil durumlarda sakin ve dikkatli kalabilmelidir. Beklenmedik bir şey olduğunda bile, başarılı pilotlar net bir şekilde düşünebilir ve sadece uçağı uçurmaya odaklanabilir.

Öğrenme arzusu

En başarılı pilotlar ömür boyu öğrenenlerdir. Deneyim seviyeleri ne olursa olsun, havacılık bilgilerini artırma ve becerilerini iyileştirme fırsatlarının peşine düşerler. Uçmadıklarında, sürekli eğitim programlarına katılmak, yeni derecelendirmeler için eğitim almak ve daha iyi pilotlar olmak için en son güvenlik bilgilerini takip etmek için zaman harcarlar.

Çoklu Görev

Başarılı bir pilot aynı anda birden çok öncelikli görevi aynı anda ve etkili bir şekilde yönetebilir ve bunlarla ilgili olarak hızlı ve güvenli bir kararla harekete geçebilir.

Pilotlar tarafından değer verilen bu becerileri siz de dilerseniz tüm kariyerinize uygulayabilirsiniz. Tabii ki çoğu işler, pilotlukta olduğu gibi yaşamı tehdit eden sonuçlara sahip değildir. Ancak iş hayatındaki kararlarınızda bile hızlı ve doğru kararlar vermeniz gerektiği durumlar olacaktır. Ne olursa olsun pek çok kişisel beceride eksiklerimiz olabilir ve bunu deneyimlerle öğrenmek yerine önceden keşfetmeli ve geliştirmek için gayret göstermeliyiz. Şimdi düşünün, yukarıdaki kişisel becerilerden kaçına sahipsiniz? Hangi özellikleriniz geliştirilmeye muhtaç?

“Unutmayın, herhangi bir şey için mükemmel zaman yoktur. Sadece şimdi vardır.” Jack Canfield

Kaynak:

  • fly-ga.co.uk
  • thebalancecareers.com
  • prospects.ac.uk
  • pea.com
  • hartzellprop.com
  • betterteam.com
  • airlinepilotcentral.com

3 thoughts on “Pilotların Sahip Olması Gereken Kişisel Özellik ve Beceriler Nelerdir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir