Pilot Nasıl Olunur?

Eğer ki pilot olmak kariyer hedefinizse; gerçek bir uçağı uçurmayı öğrenmek düşündüğünüz kadar da en zor kısım değildir. Bir uçağın teknik yönleri okudukça ve deneyim kazandıkça pek çok kişi tarafından kolayca öğrenebilir. Ancak bir uçağın, mürettebatının, yükünün ve yolcularının sorumluluğunu almak tüm bu teknik yönlerden çok daha fazlasıdır. Artık konu sadece lisans sahibi olmanın çok daha ötesindedir. Havayolları uçuş deneyimleri ya da iyi bir not ortalaması yanında liderlik becerilerine sahip pilotlara değer verir. Havayolu pilotlarının, devasa uçakları idare edebilme ve olumsuz koşullarda bile olası en doğru kararları verebilme kapasitesine sahip olmaları gerekir. Bu nedenle, uçuş deneyimine ek olarak, potansiyel havayolu pilotları için çok yönlü bir eğitim önemlidir. Tabii ki de bu işin doğasının gerektirdiği niteliklerdir. Siz de bu niteliklere sahip olduğunuzu düşünüyor ve hevesle bu yolda araştırma yapıyorsanız, sizin için nasıl pilot olunabilir özetleyelim…

Öncesinde şunu da açıklamak da fayda var. Bazı eğitimlerden geçmeniz ve fiziki yeterlilik gibi sınav ve uygulamalardan başarılı sonuçlar almanız dâhilinde pilot olabilirsiniz, bu doğru. Ancak şu da unutulmamalıdır ki, kazandıktan sonra da hayat boyu süren daimi bir sınav hayatı olacaktır. Yani şimdi bahsedeceğimiz eğitim alternatifleri işin sadece başlangıcıdır.

İlk alternatif, üniversitelerin “Pilotaj” bölümlerini tercih etmek olacaktır. Bu bölümler için gereken puanlar biraz yüksektir. ÖSYM’nin kaç puan istediğine, ders başına kaç net yaparak bu bölüme yerleşildiğine dair güncel ve kesin bilgilere YÖK’ün yayınlarından ulaşılabilir.

Üniversitede pilotaj okumadım, o halde pilot olamayacak mıyım diye endişelenmeyin. Merak etmeyin, siz de olabilirsiniz. Bunun için yetkilendirilmiş özel uçuş okulları veya hava yolu şirketlerinin eğitim görecek öğrencileri belirlediği pilotaj eğitimleri aracılığıyla pilot lisansı kazanmak mümkün. Maalesef ki özel uçuş okulları biraz pahalıdır. Okullar arasında farklılık olmakla beraber ortalama 80 bin Euro kadar tutar ve eğitim yine ortalama olarak 18 ay sürer. Yaklaşık 20 kadar özel uçuş okulu bulunur. Bunların arasında seçim yaparken tüm koşulları ve ödeyeceğiniz para miktarını iyi araştırmanızı öneririz. Çünkü bazı okullar eğitim sırasında sınav ücreti, konaklama masrafı, ulaşım ücreti gibi ekstra masraflar çıkarabilir, fakat bazılarında belirtilen ücrete her şey dâhildir.

Havayolu şirketlerinin eğitim görecek öğrencileri belirlediği pilotaj eğitimleri ise bu işe hevesli olanları maddi olarak başlangıçta bir yükten kurtarır. Şöyle ki, ülkemizde Türk Hava Yolları, Pegasus, SunExpress gibi köklü ve büyük havayolları belli dönemlerde yetiştirilmek üzere pilot adayı programları açar. Bu programa başvuracak adaylar için belli kriterler belirler. Eskiden mühendislik fakültesi mezunu olmak gibi bir zorunluluk varken, son yıllarda sadece 4 yıllık bir üniversiteden mezun olma koşulu yeterli bulunmaktadır. Bu yüzden en güncel ve kesin bilgiye şirketlerin yayınladığı ilanlar vasıtasıyla ulaşabilirsiniz. Ancak genel anlamda üniversitede lisans derecesi dışında daha fazla kısıtlayıcı bir şart aranmaz, iyi bir İngilizce seviyesine sahip olması istenir –ki bunu da uluslararası geçerliliği olan sınavlarla kanıtlama şartı koyar, sicilinizin temiz olmasını ister, ayrıca sağlık konusunda da keskin çizgilere sahiptir. Bu koşulları sağlayan adaylara fizik, matematik, birtakım zeka testleri ve simülatör testi gibi sınavlar uygulanır. Ardından kurul mülakatı ve psikoloji mülakatı zorunlu tutulur. Tüm bunları başarılı bir şekilde geçerseniz, artık programa dahilsinizdir demektir. 18 ay eğitimi para ödemeksizin alırsınız, ardından havayolu ile yapacağınız sözleşme gereği aldığınız eğitim masrafları yıllar içerisinde taksit taksit maaşınızdan kesilir.

Tabii ki pilot oldum derslerden sınavlardan kurtuldum diye bir durum yok. Çalışırken de belirli aralıklarla eğitim ve sınavlara tabi tutulacağınızı biz şimdiden söyleyelim…

“Hayallerinizin peşinden koşun. Bir gün mutlaka yorulacaklardır.” Paul Auster.

2 thoughts on “Pilot Nasıl Olunur?

  • 6 Mart 2023 tarihinde, saat 21:50
    Permalink

    Merhaba, ben Azerbaycandan yazıyorum.Burnum 2 kez kırıldı ve burun kemerimde kayma var-Bu pilot olmama engel olur mu? (Lütfen cevaplayın, cevabınız benim için çok önemli 🙂

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir