Uçakta Cep Telefonları Neden Kapatılmalıdır?

1973 yılında Motorola’da çalışan bir mucit tarafından icat edilen cep telefonları günümüzde gelişen teknolojiler sayesinde bizden çok daha akıllı aletlere dönüştüler. Cep telefonlarının yanı sıra tabletler, taşınabilir vidyo oyun cihazları ve diğer elektronik cihazlar için artık 21. yüzyılın popülerleri diyebiliriz. Bu cihazlar sayesinde oyun oynayabilir, aileniz ve arkadaşlarınızla iletişim kurabilir ve şöyle bir internete göz atabilirsiniz. Hele ki, koltuğunuzdan hareket etmenin engellendiği uzun saatler süren bir uçuş sırasında zaman geçirmek için oldukça da kullanışlılar değil mi? Ancak maalesef, tüm elektronik cihazları kapatmak ya da tüm uçuş boyunca “uçak modu”na almak için anonslarla uyarılırsınız.  Çünkü dünyanın her yerinde geçerli olan kurala göre 10,000 feet altındaki irtifada, taşınabilir elektronik cihazların kullanılmasına izin verilmiyor.  Bu irtifadan daha yüksekte dizüstü bilgisayar veya müzik çalar gibi elektronik cihazlar kullanılabilir. Ancak telefonlar yine de yasak. Peki, neden?

Evet, cihaz aktarımlarının uçağın navigasyon cihazını etkilediği için elektronik cihazların kapatılması gerektiği konusuna aşinayız. Ama bu gerçekten oluyor mu? Cep telefonunuz veya diğer elektronik cihazlarınız uçuşu gerçekten tehlikeye atabilir mi?

Şimdi detaylarıyla bir bakalım…

Bir magazin haberine göre, oyuncu Alec Baldwin, American Havayollarına ait Los Angeles-New York seferini yapan uçakta kalkış öncesi telefonunda oynadığı oyuna ara vermeyi reddedince uçaktan indirilmiş. Yine Baldwin bunu alelade yapmış, ya gizliden telefonlarını açık tutanlar? Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bir araştırmaya göre her 10 yolcudan 4’ü, uçuş sırasında elektronik cihazlarını her zaman kapatmadığını itiraf etmiş. Peki, itiraf etmeyenler? Bir başka haber de Asya’dan – “Çin’de elektronik cihazlar uçuş süresince kapalı tutulmaz ise kullanıcı hapis cezası ya da binlerce dolar para cezası ile yargılanacaktır”. Gördüğünüz gibi cezalar baya da caydırıcı olmuş. Demek ki durum ciddi. Uçakların böyle bir sebepten ötürü düştüğüne ilişkin, kayıtlara geçmiş bir vaka bulunmuyor. Fakat unutmamalısınız ki, kazaların sebebinin bazen hiç ortaya çıkmadığı da oluyor. Kara kutu yani uçuş kaydedicisi, yolcunun elektronik cihazından kaynaklanan bir elektromanyetik etkileşim sonucu bozulan kritik bir sistemi tespit edememiş olması oldukça muhtemel. Peki, elektromanyetik etkileşim nasıl bozulabilir?

Kullanıma açık cep telefonları kokpitteki cihazlara iletişime geçebilecek sensörlere sahip ve de radyo dalgaları yayıyor. Bu dalgalar aviyonikde ki frekanslara yakın bir değerde olursa, uçaktaki sinyaller veya göstergeler bozulabilir. Bu durum hatta radar, iletişim, çarpışma önleyici teknoloji gibi uçaktaki sistemleri bile etkileyebilir. Cep telefonları havalandıkça baz istasyonlarından uzaklaşıyor ve dolayısıyla çekebilmek için de sinyal gücünü artırıyor. Cihazların olması gerekenden daha çok radyo dalgası yayması veya birden fazla cihaz sinyallerinin birleşmesiyle problem daha da büyüyebiliyor. Amerika’da yolcunun elektronik cihazından kaynaklandığı varsayılan 50 güvenlik vakasını özetleyen bir rapor yayımlandı. Bu rapora göre uçuş sırasında pusula göstergesi, navigasyon cihazı gibi sistemlerin derecelerinde bazı hatalar, yolcuların cihazını kapatması ile birlikte düzeldiği tespit edildi.

Artık yolcuları durduramayan havayolları birtakım çözüm yollarına başvurdu.  Bazı Avrupa hava yolları, uçuş sırasındaki aramaları huni etmek ve yolculara kablosuz iletişim sağlamak için AeroMobile gibi hücresel servis sağlayıcıların ekipmanlarını kullanmaya başladı yani uçaklarına henüz üretim aşamasında iken AeroMobile cihazlarını taktırıyor. Bu sistemler sayesinde cep telefonları seyir irtifasında kullanılabiliyor. Ancak yine kalkış ve inişte kullanılamıyor. Ama maalesef yine de, tüm ülkelerde hava yolcuları, havayollarının sağladığı uçak hizmetlerini kullanmak yerine, kendi akıllı telefonlarını kullanarak havadan telefon görüşmesi yapmak istiyorlar.

Kısacası,  gelişen teknoloji ile hava yolları sizin konforunuz için pek çok kolaylık sağlamaktadır. Önünüzde bulunan ekranlardan yapabileceğiniz çok fazla şey var. İster film izleyin, ister müzik dinleyin, isterseniz haberleri takip edin. Bazı uçaklarda artık ücretli internet servisi bile bulunuyor. Bırakın cep telefonunuz bir kaç saat kapalı kalsın. Herşey emniyetiniz için…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir