Düşük Maliyetli Havayolları Nasıl Para Kazanıyor?

Hangimiz bir seyahatimizde ucuz bilet kovalamadık ki? Önemli olan A noktasından B noktasına gitmek diye düşünürsek oldukça makul bir ücret ödemek gayet iyi bir fikir tabii ki, neden olmasın?! Peki, bir de buna satıcı tarafından bakmayı hiç düşündünüz mü? Düşük maliyetli taşıyıcıların tarihte 1 liraya bile bilet satarak nasıl para kazanabileceğini hiç merak ettiniz mi? O halde gelin açıklayalım…

Şöyle düşünelim, Avrupa’da bir havayolu kurmaya karar veriyorsunuz. Ancak, bir erkek kardeşiniz de var. Ona X diyelim. O da size Y diyor. Kardeşiniz de bu serüvene katılıyor ve X air adlı kendi havayolunu kuruyor. Siz de, havayolunuza Y Air ismini verdiniz. Şimdi ikiniz arasında rekabet başladı. X çok geleneksel bir adam, bu yüzden güvenli ve para kazanması garanti edilen bir şekilde çalışmayı seviyor, risk almıyor. Aynı zamanda çeşitliliği de seviyor ve gerektiğinde eksantrik kararlar almayı tercih edebiliyor. Dolayısıyla X Air, pazara giren ve Avrupa’dan dünyanın çeşitli yerlerine çok farklı tipte uçaklar uçuran geleneksel bir havayolu şirketidir.  Siz çok daha yenilikçisiniz. Çok fazla para harcamaktan hoşlanmıyorsunuz, ancak eğer uygun miktarda kar elde etme fırsatı ortaya çıkarsa, buna saldırırsınız. İşleri temiz tutmayı seviyorsunuz ve bir markada yaşam elçisi olabilme potansiyeliniz yüksek. Bu yüzden Y Air düşük maliyetli bir taşıyıcı olacaktır. Peki, düşük maliyetli bir taşıyıcı olarak Y air para kazanmayı nasıl planlıyor?

  1. Standart beden kuralı

Düşük maliyetli havayollarının ortak bir yanı, sadece bir tür uçak kullanmalarıdır. İster Airbus A320 ister Boeing 737 olsun, tek tip bir uçağın bakım maliyeti önemli ölçüde daha az olacaktır. Ayrıca düşük maliyetli havayolları genellikle filonun hizmeti için yerde Kabin Ekibi, Pilotlar ve Mühendisler eğitir. Filo sadece Airbus A320’den oluşursa, eğitimlere ilişkin maliyet de tabii ki düşük olacaktır.

  1. Çaylaklar, hoş geldiniz!

Günümüzde havacılıkta başlayan birçok insan kariyerlerine daha küçük havayolları veya düşük maliyetli bir taşıyıcıda başlayabiliyor. Çünkü tam hizmet sunan havayolları kalifiye personel alırken, düşük maliyetli taşıyıcılar onlar için personel yetiştirme rolünü bile üstlenebilirler. Y Air gibi düşük maliyetli havayolları hızla büyüdüğünden, mürettebata ihtiyaçları olacaktır. Ayrıca ayakta kalmak ve kontrol edemedikleri diğer masrafları (yakıt gibi) karşılamak için de sermaye biriktirmeleri gerekir. Bu nedenle, kariyerlerine yeni başlayan insanları işe alırlar ve bu insanlar kariyerlerinde ilerleme kaydetmeye çalıştıklarından, genellikle daha düşük ücretlere aldırmazlar. Ayrıca birden fazla iş de yaparlar. Örneğin, bir check in görevlisini boarding kapısında görmeniz mümkündür.

  1. Lükse Hoşça kal!

X Air en iyi yemekleri sunmaktan, en iyi uçak içi eğlence hizmeti vermekten veya oldukça konforlu koltuklara sahip olmaktan gurur duyar. Maalesef Y Air aynı şeyi sunamaz. Uçak içi eğlence sistemi, lezzetli yemekler ve konforlu koltuklar… Tüm bunlar, düşük maliyetli bir taşıyıcıya para ve zamana mal olur. Bunların tedariği, ara bakımı, sunumu derken pek çok maliyet kalemi muhasebe defterine yazılır. O yüzden Y Air’de bunları aramaya kalkmayın.

Bir de şu vardır, düşük maliyetli havayollarından bilet aldınız ve önceden check-in yapmadınız mı? Buna bile büyük para cezası ödeten firmalar mevcuttur. Ayrıca düşük maliyetli havayollarından bilet aldıysanız, istediğiniz koltuğu seçmekten ekstra bagajınıza, yemekten sigortaya kadar sürekli bir ek ücret talep ederler. Bu yüzden Y Air gibi havayolları yerdeyken bile para kazanır.

  1. Londra değil Luton

London Heathrow, Paris Charles De Gaulle gibi havaalanlarına uçmak pahalıdır. Ücretler çok yüksek, slotlar sınırlı olduğundan kâr marjları da azdır. Bu yüzden düşük maliyetli taşıyıcılar, Luton’a, Orly’e veya nispeten büyük şehirlere yakın olan başka bir havaalanına uçarlar. “Nispeten” terimini çok gevşek kullanıyoruz, çünkü genellikle bu havaalanları uçulan şehirden en az 40-50 kilometre uzakta yer alırlar. Düşük maliyetli taşıyıcılar, buralara seyahat düzenler ve oradaki uçuşlar da çok daha ucuz olduğu için insanlar tarafından da tercih edilme oranı yüksek olur. Bu nedenle genellikle Luton, Orly gibi havaalanlarına uçan havayolları firmaları çok fazla müzakere gücüne sahiptir. Havaalanı ücretleri artırmaya karar verirse, havayolları bu konuda pazarlık gücüne sahiptir.

  1. Çok Çalış!

Y Air uçakları kesintisiz çalışırlar. Düşük maliyetli havayolları genellikle her uçuş arasında 45 dakika planlamaktadır. Bu sayede her uçak genellikle günde 4 ila 5 uçuş yapabilir. Bu yüzden her uçak her destinasyonda sürekli para kazanıyor anlamına gelir. Özetlemek gerekirse, varsayımsal Y Air gibi düşük maliyetli havayolları para kazanır çünkü harcamalarını minimumda tutarken varlıklarını maksimumda yönetirler.

Unutmadan şunu da söylemek de fayda olacak… Y Air’den 1 liraya bilet almanız, bütün uçaktaki yolcuların aynı ücreti ödediği anlamına gelmez. Düşük maliyetli havayolları genellikle satışların durağan olduğu düşük dönemlerde kalan koltuklar için bu tarz bir satış yaparlar. Örneğin, ülkemizde Kasım, Aralık, Ocak, Şubat ayları hava şartlarının da etkisiyle en fazla gecikme ve iptallerin yaşanabildiği, turizmin düşük olduğu, iş seyahatlerinin tercih edilmediği, okulların açık olması sebebiyle tatilcilerin aktif olmadığı bir dönemdir. Bu dönemde boş kalan koltukların doldurulması amacıyla uygun ücretlerde satış yapılabilir. Tabii ki 1 liradan ne kar edecekler diye sorabilirsiniz. Bu da onların reklamı öyle düşünün. Bu sayede güveninizi kazanacak ve size bir avantaj sunarak reklam yapacaklar. Her şey para değil:)

İyi uçuşlar…

One thought on “Düşük Maliyetli Havayolları Nasıl Para Kazanıyor?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir