Türbülans Nedir?

Uçak yolculuklarımızda en sık duyduğumuz terim türbülans olsa gerek. Pek çok kişinin en büyük korkusu olan türbülansın popüler tanımı hava boşluğu olarak geçer. Ancak işin aslı tam da öyle değildir.

Peki, nedir bu türbülans?

Türbülansın birçok etkeni vardır ve hala akademilerde araştırılan bir terimdir. Bu sebeple türbülans için keskin bir tanım yapmak ya da değerlerle konuşmak oldukça zordur.

Türbülans, en basit tanımıyla hava akışının bozulması sebebiyle uçağın sallanması demektir. Hava cebi ya da hava burgacı olarak da tanımlamaları yapılmaktadır. Türbülans, uçağın ani bir şekilde bir miktar  irtifa kaybetmesine sebep olabilir.

Peki, türbülans neden olur? Uçağın stabil bir şekilde uçabilmesi için uçak kanatlarının alt ve üstünden geçen hava akımlarının düzenli olması gerekmektedir. Böylece basınç farkı sabit kalacak ve uçak sarsıntı olmaksızın seyrine devam edebilecektir. Ancak bazı hava hadiseleri sonucu bu hava akımı bozulabilir.  Düzensiz hava akımı uçağın rotası üzerindeki bulutlarda, sıcak ve soğuk havanın yer değiştirmesiyle ortaya çıkar. İşte tam uçuş esnasında uçak bu bozuk hava akımına girebilir. Türbülanslar ortalama 10 – 15 dakika sürebilir ancak bu bazen saatlerce de olabilir. 

Türbülansa giren bir uçak bozuk hava akımına kapılır. Böylece türbülans boyunca uçak sallanıp titrer. Bu oldukça şiddetli olabileceği gibi hafif de geçebilir. Türbülansa girildiğinde ise kaptanlar türbülans hakkında anons yapıp emniyet kemeri bağlanmasını belirtirler. Burada emniyet kemer bağlamak önemlidir. Çünkü yüksek şiddette bir türbülans uçağı sarsarken sizi de savurup atabilir. Türbülans nedeniyle zarar gören yolcu sayısı oldukça fazladır. Bunun nedeni ise büyük bir çoğunluğunun emniyet kemeri takmamasından kaynaklanır. Ancak şunu net ifade edebiliriz ki, bu zamana kadar türbülans sebebi ile düşen bir uçak olmamıştır. Günümüzün modern teknolojileri de önceden rota üzerinde türbülansı tespit edebilmekte, böylece türbülanstan kaçınarak uçakların rota değiştirilmesi de sağlanabilmektedir.

Peki, türbülansa en çok nerelerde rastlarız?

Kıtalar arası geçişlerde Kuvvetli rüzgârların hâkim olacağından buralarda türbülansa maruz kalma olasılığımız bir hayli yüksektir. Güney Afrika ya da Amerika seyahatleri buna örnek olarak verilebilir.

One thought on “Türbülans Nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir