Narita Havaalanı

  • Havalimanı tipi: Sivil
  • İşletici: Narita Airport Authority (NAA)
  • Hizmet verdiği şehir: Tokyo Metropolü
  • Yer: Japonya
  • Açılış: 20 Mayıs 1978
  • Koordinatlar: 35°45′55″K 140°23′08″D
  • Web sitesi: www.narita-airport.jp

Narita Uluslararası Havaalanı, Japonya’nın en büyük ve Tokyo’nun önde gelen uluslararası havaalanıdır. Tokyo şehrinden yaklaşık 60 km uzaklıkta bulunan havaalanı, daha önceleri “New Tokyo Uluslararası Havaalanı” olarak biliniyordu.

Narita Uluslararası Havaalanı iki terminal ve iki piste sahiptir. 1978 yılında açılmıştır ve toplam 1.125 hektarlık bir alana sahiptir. Bugün milyonlarca yolcuya hizmet vermektedir. Yine milyonlarca ton kargo trafiğiyle dünyanın en işlek havaalanlarından biri haline gelmiştir.

Havalimanının işletmecisi Narita Uluslararası Havalimanı Şirketi’dir. İşletmeci şirket 1966 yılında New Tokyo Uluslararası Havaalanı Otoritesi olarak kurulmuş ve 1994 yılında adını Narita Uluslararası Havaalanı Şirketi olarak değiştirerek özelleştirilmiştir.

Havalimanı A ve B olarak adlandırılan iki piste sahiptir. Pist A 4.000 m uzunluğunda ve 60 m genişliğindedir ve yılda 135 000 uçuş gerçekleştirebilir. Bir CAT III B cihaz iniş sistemi kullanılır. B pisti ise 2.500 m uzunluğunda ve 60 m genişliğindedir ve yılda 65 000 uçuş gerçekleştirebilir. Şuanda havaalanında 3.200 m x 60m ölçülerinde ilave bir çapraz rüzgâr pisti için öneriler hazırlanmaktadır.

Narita Havaalanı, paralel pistin genişletilmesi, Tokyo’ya yeni demiryolu bağlantısının inşası, havaalanı terminalinin yenilenmesi ve alışveriş alanlarının genişletilmesi de dâhil olmak üzere çeşitli büyüme programları ile Japonya’nın en büyük ve Tokyo’nun önde gelen uluslararası havaalanı olma özelliğini kazanmıştır.

Narita Uluslararası Havaalanı; tesisleri, terminal konforu ve temizliği, alışveriş olanakları, restoranları, personel servisi ve emniyet yapısıyla “4 Yıldızlı Havaalanı” olarak sertifikalandırılmıştır.

Narita Uluslararası Havaalanı iki yolcu terminaline sahiptir. Her iki yolcu terminalinde de bir tren istasyonu bulunur. Doğu Japonya Demiryolu Şirketi (JR Doğu) ve Keisei Electric Railway Co., Ltd. (Keisei Demiryolu) tarafından sağlanan tren servisi, havaalanından Tokyo’ya ve diğer şehirlere hizmet vermektedir.

Terminal 1’de uydu tasarımı vardır ve 451.000 m2’lik bir alana yayılmıştır. Beş katlı terminalin bodrum katı tren yoluyla şehre bağlı bir havaalanı istasyonudur. Zemin katta JR ve Keisei tren hatları bulunmaktadır. Birinci katta yurtiçi check-in kontuarları bulunurken, ikinci katta gelen pasaport kontrolü, üçüncü katta ise giden pasaport kontrolü yer alır. Dördüncü katta restoranlar ve dükkânlar vardır ve beşinci katta restoranlar ve dükkânların yanı sıra bir gözlem terası bulunmaktadır.

Naritasan

Terminal 2, 338.700m2’lik bir alanda yer almaktadır. Aralık 1992’de açılan terminalde ana ve uydu binası bulunmaktadır. Ana binanın bodrum katında JR ve Keisei hatları üzerinden demiryolu bağlantıları bulunan Terminal 2 istasyonu bulunmaktadır. Birinci katta uluslararası gelenler yurt içi check-in kontuarları, ikinci katta ise giriş pasaport kontrolü bulunmaktadır. Üçüncü katta giden pasaport kontrolü bulunmaktadır. Dördüncü katta bir gözlem noktası ile restoranlar ve dükkânlar bulunmaktadır.

Bu havaalanında internet terminalleri, salonlar, postane, klinikler, döviz bozdurma, ATM’ler, polis gibi olanaklara ulaşmak mümkündür.

Narita Havaalanı, Tokyo’nun merkezinin dışında 60 kilometre yani yaklaşık 1 saatlik bir tren yolculuğu mesafesindedir. Tokyo’nun merkezine kısa bir gezi planlarken, şehir içi ve şehir dışı tren seyahati için en az üç saat ayırmalı ve dönüş yolculuğunuz için programı önceden kontrol etmelisiniz.

Havaalanının yakınında, Narita Şehrindeki büyük ve popüler bir tapınak kompleksi olan Naritasan da dahil olmak üzere birkaç ilgi çekici nokta vardır. Havaalanından Naritasan’a yapılacak bir gezi, en az üç saat gerektirebilir.

Japonya TOP 5

Japonların en büyük havaalanı olan Narita Uluslararası Havalimanı’nı artık biliyorsunuz, peki Japonya hakkında ne kadar biliyorsunuz? Gelin şimdi bir Japonya hakkında biraz bilgi alıp gezilmesi gereken TOP 5 listesine bakalım.

Japonca adını oluşturan karakterler “güneş” ve “köken” manasındadır. Bu sebeple Japonya “Doğan Güneşin Ülkesi” olarak bilinir. Japonya, Asya’nın doğu kenarında bulunan bir takımada veya bir dizi adadır. Dört ana ada vardır: Hokkaido, Honshu, Shikoku ve Kyushu. Ayrıca yaklaşık 4.000 daha küçük ada vardır! Japonya’nın en yakın anakara komşuları kuzeyde Rusya’nın Sibirya bölgesi ve güneyde Kore ve Çin’dir.

Japonya’nın neredeyse beşte dördü dağlarla kaplıdır. Japon Alpleri en büyük ada olan Honshu’nun merkezine doğru uzanır. En yüksek zirve, Japonlar tarafından da kutsal kabul edilen koni şeklinde bir volkan olan Fuji Dağı’dır.

Japonya’da 60’ı aktif olan yaklaşık 200 tane volkan dağı vardır. Yerkabuğunu oluşturan tektonik plakalar genelde hareket ederek depremlere neden olabilirler. Bu tür doğa olaylarından dolayı her yıl binden fazla büyüklü küçüklü deprem Japonya’yı vurmaktadır.

İnsanlar on binlerce yıldır Japonya’yı işgal etmesine rağmen, Japonya’nın kayıtlı tarihi, Çin kaynaklarında bahsedildiği gibi MÖ 1. yüzyılda başlar. II. Dünya Savaşı’ndan bu yana, Japonya’nın ekonomik büyümesi, ülkeyi dünya ekonomisinin ön saflarına taşımıştır. 1950lerden beri Japonya dünyanın en ekonomik ve teknolojik olarak gelişmiş toplumlarından biri olarak ortaya çıkmıştır. Kültürel geleneğe sahip bir ülke olan Japonya da eğitime büyük önem verilmektedir. Japonya dünyanın en okuryazar ülkelerinden biridir. Aynı zamanda Japonya, şu anda dünyanın en önde gelen üretici ülkelerden ve mal tüccarlarından biridir, tam anlamıyla küresel anlamda finansal bir liderdir.

Japonya, dünyanın en yoğun nüfuslu ülkelerindendir. Endonezya’dan sonra ikinci en kalabalık ada ülkesidir. Nüfusu, dünyadaki en yüksek yaşam beklentisine ve üçüncü en düşük bebek ölüm oranına sahiptir.

Japonlar doğal güzelliğe de karakteristik bir duyarlılık getirmişlerdir. Bahçelerinde bile form ve denge ile ilgili bir titizlik görülmektedir. Her şey düzenli, simetrik, dekoratif ve göz alıcıdır.

Japonya’da gezip görülmesi gereken yerler:

  1. Fuji Dağı
Fuji Dağı

Fuji Dağı, yaklaşık 3700 m yüksekliğiyle Japonya’nın en yüksek dağıdır. Fuji, aslında etkin bir yanardağdır. Ancak 300 yıldır herhangi bir volkanik etkinlik göstermemiştir. Koni biçimli bu dağın tepeleri oldukça soğuk ve her zaman karlıdır. Japonlar, Fuji Dağı’na kutsal bir dağ olarak taparlar. Fuji Dağı 2013 yılında dünya mirasları listesine alınmıştır.

  • Fushimi İnari Tapınağı

Fushimi Inari Tapınağı, Kyoto şehrinde bulunan bir Şinto tapınağıdır. Tapınağın tarihi hakkında kesin bir bilgi yoktur, ancak 700lü yıllara dayandığı söylenegelir.  Tapınağın en dikkat çekici kısmı “torii” isimli turuncu kapılarıdır. Tapınağa insanlar dilekler dilemek için gelir.

Fushimi İnari Tapınağı
  • Shibuya

Shibuya, Tokyo’nun özel semtlerinden biridir. Oldukça kalabalık bir semttir. Dünyaca meşhur mağazalar buradadır.  Shibuya’daki yaya geçidinden yoğun saatlerde tek seferde yaklaşık 2 bin 500 kişi yolun karşısına geçer. Günde yaklaşık 1 milyon ziyaretçi çeken geçidin yarım saatlik insan trafiği ise yaklaşık 45 bin kişilik bir stadyumu dolduracak kadar yoğundur. O yüzden olur da buraya gelirseniz size garip gelecek ama bir karşıdan karşıya geçin deriz 🙂

Tokyo SkyTree
  • Tokyo Skytree

Tokyo Skytree, Japonya’nın en yüksek ve dünyanın en yüksek 2. kulesidir. 634 m yüksekliktedir. Geceleri LED ışıklarla aydınlatılan kule etrafına tam bir görsel şölen sunmaktadır.

  • Kinkaku-ji

Kinkaku-ji, Japonya’nın Kyôto Şehrinde bulunur. 1994 yılında  Kyôto’nun önemli bir kültür varlığı olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiştir.  Göl kenarında çok güzel bir manzaraya sahip Kinkaku-ji’ye olan ilgi çok fazladır. Rivayete göre eskiden imparator Gokomatsunun misafirlerini burada yani bu harika bahçenin içinde ağırladığı söylenir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir