CEZERİ – Türkiye’nin İlk Uçan Arabası
Önümüzdeki birkaç yıl içinde, yaklaşık 20 küçük hava aracının piyasaya çıkacağı tahmin ediliyor. Airbus ve Boeing’in uçak teknolojilerini geliştirmeye yönelik devam eden projeleri varken, bir grup küçük şirket de zaman çizelgelerinin seyrini değiştiriyor. Nasıl mı? Şöyle ki Alman Volocopter, bu yıl Singapur’da uçan bir taksi denemelerine başlamayı planlıyor.
Uçan arabalar teknolojinin seyrini baya bir değiştirecek görünüyor. Zaten son 50 yıldır bu uçan araçların ne zaman geleceği merak edilmiyor muydu? Jetgiller çizgi filminde bugünleri hayal etmiyor muyduk? Evet, işte şimdi başladık. Torunlarımıza bırakmadan biz de bugün uçan arabaların sahne çıkışına yavaş yavaş şahit oluyoruz. Belki de pek yakında gökyüzü trafiği de başlar kim bilir?
Uçan arabaların ticari bir araç haline gelip gelmeyeceğini bilmek şimdilik zor olsa da, büyük bir iklim sorununu çözmeye yardımcı olabilirler. Küresel karbon emisyonlarının yaklaşık yüzde 2’sini havacılık sektörü yaratıyor. Bilim adamları, henüz devasa uçaklar tarafından yakılan jet yakıtı kadar enerji yoğun, ucuz bir yenilenebilir yakıt icat edemedi. Lilium pille çalışan uçan taksilerin uzun mesafeli hava yolculuğunun yerini alacağı yakın gelecekte beklenmiyor, ancak yolcular ve iş seyahatinde olanlar tarafından yapılan kısa yolculuklar çevreci uçan arabalarla gerçekleştirilebilir.
Ayrıca uçan arabalar, dolambaçlı sürüş rotalarından kaçınmak veya trafik tıkanıklığını çözmek için iyi bir alternatif olacağa benziyor. Çünkü gökyüzünde trafik yok, en azından henüz yok 🙂
Türkiye’nin de bu konuda bir çalışması var. Adını sibernetik ve robotik ilminin kurucusu El Cezeri’den alan Cezeri uçan araba geçtiğimiz günlerde ilk uçuş testlerini tamamladı. Uçuş testlerinde Cezeri 10 metre yükseldi. Baykar tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk uçan arabası Cezeri, tamamen Türk mühendisleri tarafından tasarlanıp üretildi.
Cezeri uçağı tamamen akıllı uçuş sistemine sahip. 8 adet elektrikli motor ve pervane ile gücünü şarj edilebilir bataryalardan alarak %100 elektrik ile uçuyor.
Yolcu ve kargo taşımacılığına alternatif bir yol olması için tasarlanan bu hava aracı elbette ki 10 metre bir irtifada uçmaya devam etmeyecek. Hedefler çok daha yüksek. Baykar’ın yaptığı açıklamaya göre Cezeri için gelecekte saatte 100 km seyir hızına ulaşması, uçuş irtifasının 2000 metreye çıkması ve en az 1 saat havada kalarak 70-80 kilometre menzil ile seyahat edebilmesi hedefleniyor. Tabii bu batarya teknolojisinin gelişmesine de bağlı olacak.
Yine Baykar Savunma’nın yaptığı açıklamalara göre Cezeri uçan arabaları yollarda görmemiz için tahmini en az 10-15 yıl olduğu söyleniyor.
Cezeri’nin hedefleri de, her uçan araba teknolojisinin hedefi olduğu gibi, şehir içi ulaşımda trafik sıkışıklığının azalması, trafikte geçirilen zamanın en aza indirilebilmesi ve ulaşımdan kaynaklanan hava kirliliğinin azalmasıdır. Özellikle Cezeri uçan araba’nın gelecekte kentsel hava taşımacılığında etkin rol oynamaya başlamasıyla trafik kazalarının azalacağı, daha hızlı bir kargo taşımacılığı hizmetinin sağlanacağı, sağlık kurumlarının acil lojistik ihtiyaçlarına (kan, organ taşımacılığı vb.) hızlı şekilde cevap verileceği öngörülüyor.
Kısacası Cezeri uçan araba minimum teknik ve havacılık bilgisi ile, üst düzey güvenlikli uçurulabilecek şekilde tasarlanıyor. Pek çok ülkenin uçan araba teknolojisinde faaliyete geçmesi bize Jetgiller gibi yaşamanın yaklaştığını gösteriyor mu dersiniz?
Dilerseniz, Türkiye’nin ilk uçan arabası Cezeri’nin vidyosunu aşağıdaki kanalda izleyebilirsiniz.
Kaynak:
- technologyreview.com
- theatlantic.com
- defenceturk.net
- haberler.com
- teknolojiokulu.com
- superhaber.tv