Dünyanın En Eski Havayolu Şirketleri
Fransız Clément Ader, 1897’de uçan bir makineyi icat eden ilk mucittir. Sonraki yıllarda birçok mucit, bir uçak icat etmede öncü olmaya çalışmıştır. İlk yapılan uçak denemelerinin prototipleri Birinci Dünya Savaşı’nda savaş için çok faydalı olmuştur, ancak yolcu taşımacılığına adanmış ilk şirketler savaş sonrası ortaya çıkmıştır.
Yani, ilk havayolları şirketleri 1920’ler ile 1930’lar arasında doğmuştur.
Şimdi, havayolu şirketlerinden en eski ve halen faaliyet gösteren beş şirkete bakalım…
KLM Havayolları
5 Ekim 1919’da kurulan KLM, halâ orijinal adıyla faaliyet gösteren dünyanın en eski havayoludur. KLM Havayolları Flemenkçe’de “Koninklijke Luchtvaart Maatschappij” olarak geçer ve baş harflerinden adını alır. İngilizce’de KLM Royal Dutch Company, yani Türkçesi “Kraliyet Havacılık Şirketi” anlamına gelir. Bu şirket, Amsterdam’ı o zamanki Doğu Hint Adaları’na bağlama ihtiyacından doğmuştur.
KLM Havayollarının, ilk uçuşu 17 Mayıs 1920’de Londra’dan Schiphol’e yapılmış ve bu uçakta iki gazeteci, Londra Belediye Başkanı’ndan bir mektup ve bir paket gazete ile seyahat etmiştir.
Bugün KLM, Schiphol Havalimanı’nda (Amsterdam) bulunmaktadır, tüm kıtalarda 160’tan fazla noktaya uçuş ağı sunar ve 168 uçaktan oluşan bir filo işletmektedir.
Avianca Havayolları
5 Aralık 1919’da Latin Amerika’da kurulan Avianca Havayolları, Almanlar ve Kolombiyalılar arasındaki ittifak sayesinde doğmuş, ülkedeki ilk havayollarından biridir.
Bu şirketin ilk uçuşu yolcusuz gerçekleşmiş, ancak bir Alman pilot tarafından Barranquilla ve Puerto Colombia arasında 57 mektup taşınmıştır.
Bugün havayolunun günde yaklaşık 680 uçuşu vardır. 151 uçağıyla Amerika ve Avrupa’da 25 ülkede 100 noktaya uçmaktadır.
Qantas Havayolları
16 Kasım 1920’de Queensland’ta kurulan şirket Avustralya’nın ilk havayollarıdır. Qantas Havayolları Queensland’in batısındaki insanlara bağlantı sağlamıştır.
Bu şirketin ilk amacı, Mayıs 1935’te uluslararası yolcu uçuşları başlayana kadar Avustralya nüfusunu taşımaktır.
Ayrıca Qantas Havayolları, 1979’da Boeing 747 tipi uçaklarıyla ilk defa Business Class hizmetini sunan tarihteki ilk havayoludur.
Bugün bu Avustralya şirketi, ülkenin en büyük havayolu ve dünyanın en iyi bilinen markalarından biri olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Ayrıca, airlineratings.com web sitesi tarafından yapılan bir sıralamaya göre, dünyanın en güvenli havayolu olarak kabul edilir.
Aeroflot Havayolları
Aeroflot, 1923’te Rus iç savaşının sona ermesinden kısa bir süre sonra tamamen devlete ait bir şirket olarak kurulmuştur. Başlangıçta adı “iyi uçuş” anlamına gelen Dobroliot’tur. Şirket bugünkü adını 1930’ların başında almıştır.
Aeroflot’un büyümesi, Moskova’daki havalimanının en büyük havacılık operasyon merkezi haline geldiği 2. Dünya Savaşı’ndan sonra gerçekleşmiştir. Daha sonra, 1956’da şirket, dünyada bir yolcu jetini hizmete sunan ilk havayolu olmuştur.
Ardından 1980’lerde, tüm kıtalarda uçan ve yılda 120 milyon yolcu taşıyan dünyanın en büyük havayolu rekorunu kazanmıştır.
Bugün Aeroflot, yolcu hacmine göre ilk yirmi havayolu arasında yer almaya devam eder ve 2025 yılına kadar Rusya taşımacılık pazarının % 45,5’ini taşımayı planlamaktadır. Moskova’daki Sheremetyevo Havalimanı’nda Aeroflot’un tarihinin anlatıldığı bir müze bulunur.
Çek Havayolları
Çek Havayolları, Ekim 1923’te Çek Cumhuriyeti’nde o zamanki Çekoslovakya hükümeti tarafından kurulmuş bir havayolu şirketidir.
Bu şirketin ilk uçuşu, kurulduktan bir ay sonra Prag’dan başkent Bratislava’ya olmuş ve 1930’a kadar sadece iç hatlarda hizmet vermiştir. Atlantik üzerinden ilk yolculuğunu ise Şubat 1962’de Küba’nın Havana kentine yapmıştır.
Şirket, esas olarak Prag ile Avrupa’daki başlıca varış noktaları arasında tarifeli doğrudan bağlantılara odaklanmış, böylece düzenli hava yolcu taşımacılığında uzmanlaşmıştır.
Günümüzde havayolu, Kuzey Amerika, Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki noktaları, Avrupa destinasyonlarına ve transit noktalara bağlamakta ve yılda 2 milyondan fazla yolcu taşımaktadır.
Kaynak:
- easbcn.com
- en.wikipedia.org