Sıradışı Uçak Boyamaları

Her havayolunun kendine özgü bir görünümü vardır. Bildiğiniz gibi uçaklar genellikle kuyruklarında kendi logolarını ve gövdelerinde ait olduğu havayolu şirketinin ismini taşırlar, çoğu da beyaz renktedir. Ancak bazen anlamlı bir durumu kutlamak için muhteşem bir dönüşüm geçirmiş olan uçakları göreceksiniz. İşte bulabildiğimiz en sıra dışı havayolu boyamaları.

Yeni Zelanda Havayollarının logosu ülke yerlilerinin yeni başlangıçlar, yeni hayat, dirlik ve düzenlik anlamına gelen ‘koru’ logosudur. Logoları ile de büyük bir pazarlama stratejisi başarısı gösteren Yeni Zelanda Hava Yolları 2014 yılında Yeni Zelanda’nın Ulusal Rugby takımının başarısını kutlamak için tüm Boeing 787 Dreamliner’larını siyah renge boyamıştır.

Ayrıca ülkenin ünlü bir filmi olan Hobbit filmi temalı tasarımı da oldukça dikkat çekicidir.

Ulusal kimliği temsil etmenin ve kültür simgelerine gurur kazandırmanın en yaratıcı örnekleri Brüksel Havayolları’na ait olsa gerek. Brüksel Havayolları’nın çeşitli Belçika kültür simgelerini kutlamak için adamış olduğu 5 adet uçağı bulunmaktadır. Şirinler, Tomorrowland festivali, çizgi kahraman Tintin, Belçikalı sanatçı René Magritte ve Belçika milli futbol takımı tasarımlarıyla 5 Airbus A320 jetlerini hala Avrupa çapında görmek mümkün!

İzlanda havayolları uçak tasarımıyla anavatanının doğal güzelliğinin savunucusu olmuştur. Boeing 757’lerinden birini Kuzey Işıkları’nın çarpıcı görüntüleri ile boyamıştır.

Geçtiğimiz birkaç yıl boyunca, Kanadalı düşük maliyetli taşıyıcı WestJet Havayolları ise Boeing 737-800 jetlerini, Disney Temalı olarak sunmuştur.

Peki, siz hiç uçan bir ayı gördünüz mü? Germanwings havayolları A319-122 ile kürk modası karşısı bir mesaj da verdi. Berlin’in resmi sembolü olan Ayı, bu Airbus’ı bir “Bearbus” yaptı.

Western Pacific Havayolları 1995 yılında, Fox Broadcasting Company için bir reklamda Boeing 737-300 kullanıldı ve bu uçakta Simpsonlar’ı tasarladı.

Pokémon çizgi fimini sanırım bilmeyen yoktur. Bu renkli Japonca karakterler, dünyanın geri kalanında olduğu gibi Hollanda’da da oldukça popülerdi. İlk Pokémon filmi 1998’de gösterime girdiğinde, All Nippon Airways Boeing 767-300 ve 747-400’ü 151 Pokémon karakterinden birkaçı ile süsledi. Bu uçaklar o kadar popüler oldu ki, birkaç hafta içinde havayolu diğer B767’leri de bir Pokémon Jet’e dönüştürmeye karar verdi. Bugün, bu Pokémon Jetlerinin dokuzdan azı hizmettedir.

Ayrıca Tokyo merkezli bu taşıyıcı, Eylül 2015’te Boeing 787-9 Dreamliner jetini “Star Wars” temalı boyamıştır.

China Eastern Havayolları ise “Oyuncak Hikâyesi” çizgi filmini uçaklarında tasarladı. Bu filmle uçak “sonsuzluğa ve ötesine!” mesajını verdi.

Tayvan merkezli EVA havayolları, Ekim 2005’te Airbus A330-200 kullanarak Hello Kitty uçağını yaratmak için ilk olarak Japonya’nın Sanrio’su ile ortaklık kurdu. Ardından eğlenceli mi eğlenceli Hello Kitty uçaklarını sahneye çıkardı.

Embraer yeni E190-E2 bölgesel jetini tanıtmak için, uçağın çok özel bir şekilde reklamını yapmaya karar verdi. Embraer yeni jetine “Profit Hunter” yani “Kâr avcısı” lakabını taktı. Fikir o kadar etkiliydi ki, gerçekten ilk çıktığı dönemde köpekbalığı gibi kârları avlıyordu. Profit Hunter; Afrika, Asya, Avrupa ve Amerika’da bir tura çıktı ve gittiği her yerde dikkatleri çekti. Fazla söze gerek yok, plan işe yaradı. Köpekbalığı gittiği her yerde büyük ilgi topladı.

Güney Afrika’nın düşük maliyetli bir havayolu olan Kulula Havayolları uçaklarında “Flying 101” adını verdiği bir tasarım kullandı. Bu tasarımda bir uçağın yüzeyinin altında neler olduğunu oldukça çarpıcı bir yolla anlattı. Şirket içi grafik ekibi tarafından yaratılan bu tasarımda, uçak hakkında bilinmeyenlerin bazıları uçak üstündeki işaretçilerle anlatılmaya çalışıldı. Bu işaretçiler “Kara kutu”, “İniş Takımları”, “radar”, “anten” gibi uçak sistemlerinin yerini vurgulamaktaydı.

Nok Havayolları Tayland merkezli genellikle yurtiçi hizmet veren düşük maliyetli bir havayoludur. Özel olarak birkaç uçağını değil neredeyse tüm uçakları kendine özgü, dost canlısı küçük bir yaratığa benzeyen, eğlenceli bir kuş yüzüyle boyar.

Avustralya’nın bayrak taşıyıcısı Qantas Havayolları , uçan sanat serisini yaratmak için yerel tasarım stüdyosu Balarinji ile ortaklık kurdu. Ortaklık kapsamında havayolu, “Nalanji Dreaming” olarak adlandırılan bir tasarımla Boeing 747 uçaklarını boyadı. Nalanji  ‘bizim yerimiz’ anlamına gelir ve Avustralya bu tasarımla doğanın dengesini ve uyumunu kutlar.

South African Havayolları, 1996’daki Atlanta Olimpiyat Oyunlarını anmak için Boeing 747’lerini boyadı. Bu tasarım, Güney Afrika’nın umutlarını yeni boyutlara taşıdı. South African Havayolları buna Ndziani adını verdi. Güney Afrika bayrağının renkleri ile dekore edilmiş, insan siluetlerini bu tasarımda görmek mümkün.

Merkezi Lizbon’da bulunan Portekizli charter havayolu şirketi Hi Fly Havayolları, çok önemli bir konuda farkındalık yaratarak uçaklarını tasarladı. Okyanuslardaki plastik kirliliğin, Dünya’nın sularında dolaşan vahşi yaşam üzerinde çok fazla olumsuz etkisi olduğuna dair bir resim oluşturdu. Uçağın her iki tarafını farklı şekilde boyadı. Koyu mavi tarafta, okyanus kirli olarak tasvir edilir. Diğer taraf açık mavi renkte boyanarak temiz ve plastik içermeyen bir okyanusu temsil etti. Hava yolu, charter işlettiği için düzenli olarak planlanmış uçuşa sahip olmamasına rağmen, neyse ki hala bu uçağın dünyanın etrafında uçtuğunu görebiliriz.

Seattle merkezli Alaska havayolları Boeing 737-900 üzerine “Disneyland Spirit” stili tasarlayarak Disney karakterleri Mickey ve Minnie Mouse, Pluto, Goofy ve Donald Duck’ı resmetmiştir. Aralık 2009’da tanıtılan jet, Alaska Havayolları’nın California’da ki Disneyland Resort ile uzun vadeli ortaklığına bir övgü niteliğindedir.

Rusya merkezli Rossiya Havayolları ise vahşi yaşam sorunlarına halkın dikkatini çekmek amacıyla “Tiger Aircraft” dedikleri kaplan boyamalı uçakları tasarlardılar.

Benzer bir çalışmayı Emirates’te yapmıştır. Emirates, yasadışı vahşi yaşam ticaretine karşı mücadele eden  ve küresel bir işbirliği olan “United for Wildlife”ı desteklemek amaçlı A380’lerinde özel bir tasarım gerçekleştirmişlerdir. Bu tasarımla dünya çapında bir farkındalık yaratmışlardır.

3 thoughts on “Sıradışı Uçak Boyamaları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir