Pilotlar Neden Sert İniş Yapar?
Muhtemelen uçak kalkmadan önce her yolcunun aklında olan şeylerden biri de ‘Sorunsuz bir uçuş düşüncesi’ olsa gerek 🙂 Peki, sorunsuz bir uçuş düşüncesiyle neyden bahsediyor olabiliriz?
Yolcuların beklentisi genellikle sakin ve kolay bir iniş kalkıştır. Ancak çoğu yolcunun bilmediği bir şey vardır – “Başarılı bir iniş, tekeri piste ne kadar yumuşak koyduğuna bağlı değildir”. Kötü hava koşullarında uçak sert bir iniş yaşayabilir, ancak bu kesinlikle pilotun daha az beceriye sahip olduğu veya daha az deneyimli olduğu anlamına gelmez. Uçağın yere güvenli bir şekilde ulaşmasını sağlamak için bazen kasıtlı olarak yapılır. Hele ki yağmurlu bir günde seyahat ediyorsanız, inişte sert bir vuruş için hazırlıklı olun deriz.
Havacılıkta “kaygan pist” tanımı geçer. En basit ifadeyle kaygan pist; su, sulu kar veya kar gibi nedenlerle pistin ‘kirlenmesidir’ . Yani pilotlarımız özellikle yağmur veya kar nedeniyle kaygan pistlere iniş yapmak zorunda kaldığında uçağı sağlam bir şekilde yere indirmek isterler.
Sağlam bir iniş, frenleme hareketine yardımcı olur. Pist mesafesi yeterince uzun olsa da hava koşulları kötü olduğunda uçağın her zaman pistten çıkma yani pisti aşma ihtimali vardır. Bu yüzden risk alınmaz. Aynı durum rüzgâr koşullarında da geçerlidir. Rüzgârın hızı ve nereden geldiği de iniş şekli etkiler. Emin olun pilotlar uçağa geçmeden önce bile sürekli iniş hesaplamaları yapar. Çünkü ineceği havalimanının ve pistin durumu hakkında detaylı bir çalışma yapılması, teker yere koyduktan sonra uçağı durduracağı mesafeye karar verilmesi için büyük önem taşır.
Sert inişin arkasındaki mantık aslında oldukça anlaşılır. Şöyle düşünün, bir uçağın iniş yapılacağı sınırlı sayıda pist vardır. Bazı havaalanları sadece tek bir piste sahiptir. Maalesef bu pistler bazen yeterli uzunlukta da olmayabilir. Örneğin, Sinop Havaalanı pisti sadece 2000 metredir. Hele ki bir de hava kötüyse ıslak pist üzerinde uçağın durma mesafesi artacağından, daha uzun bir iniş bölgesine ihtiyacı olacaktır. Kısa pistler maalesef bu ihtiyacı karşılayamaz.
Bu durumda pilotlarımızın iki seçeneği olur: Ya yere uçağı daha sert vurmak, böylece uçağın daha erken durabilmesini sağlamak. Ya da uçağın erken durmasını sağlamak için pistin sonunda daha sert fren kullanmak.
Yapılan araştırmalar yolcular için ikinci seçeneğin yani frenleme ile ani durmanın yolcu konforu açısından çok daha tatsız ve rahatsız edici olduğunu kanıtlamıştır.
Bu nedenle, bir dahaki sefere sert bir iniş yaşadığınızda, sinirlenmeyin ve uçuşunuzun mümkün olduğunca güvenli ve keyifli olması için çalışan pilotlarımızın çabalarını aklınızdan çıkarmayın…
Dipnot: Tam da bu noktada, şunu düşünüyor olabilirsiniz… Hava şartları çok iyiydi ancak siz yine de yumuşak bir iniş yaşamadınız. O zaman gerçekten biraz daha az tecrübeli bir pilotla uçuş yapıyor olabilir hatta belki de o anda yetiştirilme aşamasında olan bir diğer pilotun küçük bir çalışma anına denk gelmiş olabilirsiniz. Hiçbir insanın doğuştan yeteneklerle doğmadığı, insanın zamanla tecrübe ederek öğrendiği anlayışıyla sadece yolculuğunuzun tadını çıkarmanızı öneririz:)
Emniyetli uçuşlar dileriz…
Kaynak:
- www.baatraining.com
- safetyfirst.airbus.com/hard