Balon Pilotu Nasıl Olunur?
İnsanlar yeryüzünde yürüdükleri sürece uçmayı hayal etmiştir. Bu hayali gerçekleştirmenin en heyecan verici yollarından biri de sıcak hava balonu pilotu olmaktır! Bir balonda uçtuğunuzda ya da gökyüzünde bir balon gördüğünüzde, sizde aniden balon pilotu nasıl olunur diye merak edenlerden misiniz? Öyle olacak ki bu sayfadasınız. Bir pilot lisansı elde etmek gökyüzüne bağlılık ve balon tutkusu gerektirir, tabi bunun yanında ciddi bir eğitim de lazım! O halde sıcak hava balonu nedir, nasıl olunur ve bu yolda gereken beceriler nelerdir birlikte inceleyelim…
Bildiğiniz gibi ülkemizde sıcak hava balonlarının merkezi Kapadokya’dır. Dünyanın ticari balon uçuşlarının yılda %60’ından fazlasının burada yapıldığı söylenir. Sıcak hava balonu ile turistik seyahat ülkemizde 90’lı yıllarda başlamıştır. O yıllarda balon gezintilerini tanıtmanın en iyi yolu, inişten sonra mutlu müşteriler kazanmak ve sonunda onların arkadaşlarına tavsiye etmesini sağlamaktır. Ancak 2000’li yıllara gelince sosyal medya yardımıyla insanlar sıcak hava balonu turlarıyla daha fazla ilgilenmeye başlamıştır. Bu nedenle, sosyal medya, sıcak hava balonu işini tanıtmak için şuanda en önemli reklam kanalıdır, günümüzde insanlar fotoğraf çekip paylaştıkça balon gezintisi giderek daha popüler bir hal almıştır.
Sıcak hava balonu pilotu olmak özveri gerektirir. Herhangi bir yeni hobide olduğu gibi, bu meslekte de ufkunuzu genişletmeniz ve bu işe gerekli zamanı ayırmanız gerekir. Farklı eğitmenlerle gezintiye çıkmak eğitim süresince iyi bir fikirdir. Bu yöntem sizi farklı uçuş stilleri konusunda geliştirir. Bir eğitmene bağlı kalmak, zaten hava durumuna fazlaca bağlı kaldığınız kısıtlı zamanlarda, bir de eğitmenin programına fazlaca sadakat göstermeniz anlamına gelir. Hele ki meşgullerse, kendinizi düzenli olarak öğrenirken bulamayabilirsiniz. Hali hazırda bu mesleğin eğitiminde öğrenme hızınızı belirleyebilecek birçok faktör vardır. Örneğin, sadece sabahın çok erken saatleri ya da öğleden sonraları balona binebilirsiniz. Rüzgârlar hafif olduğunda gezintiye çıkabileceğinizi de unutmayın. Bu yüzden hepsinden önemlisi hava durumu raporunu kontrol ettiğinizden emin olun. Çünkü sadece güvenilir bir hava tahmini size uçup uçamayacağınızı net olarak söyleyebilir.
İyi bir balon pilotu olmak için elbette ki lisansınız olması ve iyi bir eğitim almış olmanız gerekir. Ancak sıcak hava balonu sektöründe bunun biraz daha ötesi olmalısınız. Kesinlikle iyi seviyede İngilizce ve mümkünse en az bir yabancı dil daha konuşmalısınız. Sonuçta işiniz hep turistlerle olacak, bu yüzden dile hâkimiyetiniz çok kuvvetli olmalıdır. Ayrıca tüm manzaraya hâkim olmalısınız, üzerinde uçtuğunuz yerlerin tarihini iyi bilmelisiniz. Bu işte inişten sonra memnun müşteriler görmek istiyorsanız, iyi iletişim becerilerine sahip olmanızın yanında daima mutlu bir yüz ifadesi takınmak en önemli şeydir.
Ülkemizde sıcak hava balonu pilotlarının uçuş saatleri maaş miktarı açısından önemlidir. Bir pilot günde 1 kez uçuş yapabilir, mesaisi ise sabah 04:00’te başlar. En sakin rüzgârların seyrettiği saatler genelde sabah gün doğumudur. Bir balon pilotunun mesaisi, turunu tamamladıktan sonra saat 09:00 civarında biter. Standart uçuşlar 1 saat sürse de bazen 1,5 saatlik uçuşlar da yapılabilir. Avrupa’da sıcak hava balonu pilotu olmak çoğunlukla onların ikinci işi iken, ülkemizde onlara kıyasla iş hacmi daha yüksek olmasından ötürü insanların tek işidir. Bu yüzden balon pilotları çoğunlukla maaşla çalışmaktadır ve yıl boyunca süren bu işte ayda 1500 € ile 4000 € arasında maaş ödenmektedir.
Peki, sıcak hava balon pilotu nasıl olunur?
Bundan 10 yıl öncesine kadar ülkemizde ve özellikle Kapadokya bölgesinde balon uçuran pilotların yaklaşık %40’ının yabancı pilotlar olduğu fark edilince, yerli pilot yetiştirmek amacıyla Balon Uçuş Eğitim Okullarına olan ilgi daha fazla büyümüştür. Bu eğitim okullarının amacı donanımlı, uçuş emniyetinden taviz vermeyen, ahlaklı, ilkeli yerli pilotlar yetiştirmek üzerine kuruludur. Bu okullarda pilot adayı öncelikle PPL dediğimiz, hususi pilot lisansını almaktadır, belli bir saatlik uçuş eğitiminin yanında akademik ders programına tabi tutulur. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen sınavdan geçildiği takdirde PPL lisansı kazanılır. Ardından Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün uygun gördüğü saat ve deneyimler bazında yetkilendirdiği uçuş okullarından Ticari Pilot Lisansı (CPL) alabilmeleri için tekrar müracaat etmeleri, öngörülen saatler bazında alınan ticari uçuş eğitimiyle birlikte yine akademik eğitim almaları ve sivil havacılığın açmış olduğu sınavı başarıyla tamamlamaları gerekir. Balon Uçuş Eğitim Okuluna girebilmek için genellikle 18 yaş ve üzeri olmak, en az lise ya da dengi okul mezunu olmak, sağlık ile ilgili bir problemi olmamak şartları aranır. Balon Pilotluğu lisanslandırma esaslarına dair en güncel ve kesin gereklilikler için Sivil Havacılığın yayınlamış olduğu talimat ve hükümlere bakılması tavsiye edilir. Neticede sınav usulleri ve aday kriterleri yıllar içinde değişiklik gösterebilir. Bu yüzden ülkemizin Sivil Havacılık sayfasından detaylı ve doğru bilgilere ulaşılması önerilir.
Sıcak hava balonculuğu her ne kadar havacılığın en emniyetsiz uçuş şekli olarak görülse de havacılık tarihine bakıldığında kaza sayısı en az olan uçuş şeklidir. Siz de gökyüzünde keyifle uçmak, turizmin kalbinde yer almak ve dünyanın farklı yerinden pek çok insanı tanımak istiyorsanız onların balon sepetindeki kaptanı olabilirsiniz 🙂