DME Nedir?
DME, Distance Measuring Equipment’ın baş harflerinden oluşur, Türkçe’si mesafe ölçüm cihazıdır. Adından da anlaşılacağı üzere uzaklık bilgisi verir. Sorumlu pilota uçak ve yer istasyonu arasındaki uzaklığı verir. Yön bilgisi vermez. UHF bandında yayın yapar. Oldukça yüksek frekanslarda çalışır. DME cihazları için frekans bandı 960 – 1215 Mhz aralığındadır.
DME, genellikle VOR ve ILS sistemleri ile beraber kullanılır. Bu sayede pilot aynı anda yön ve uzaklık bilgisini almış olur. Böyle sistemlerde pilot VOR frekansını seçerken otomatik olarak DME frekansını da seçmiş olur (VOR/DME). DME, VOR yaklaşma gibi hassas olmayan yaklaşma koşullarında pist başından itibaren mesafe ve uzaklık bilgisi verir.
DME cihazı, VOR anteni üzerine ya da çok yakınına konulur; ILS sistemlerinde ise, G/P istasyonuna yerleştirilir. Coğrafi şartlar ya da diğer sebeplerle marker tesis edilememesi durumunda; Glide Slope cihazı ile beraber pist başına mesafe bilgisi vermek için DME cihazı tesis edilebilir. NDB ve VOR yalnızca verici olmalarına rağmen, DME alıcı ve verici özelliği gösterir. Uçakta ve yer istasyonunda transponder anteni vardır. Uçuş esnasında, uçaktan DME alıcısına sinyaller gönderilir. DME alıcısına gelen sinyaller işlemden geçerek tekrar geri yönlendirilir. Uçakta bulunan transponder yerden aldığı sinyali değerlendirir. Böylece arada geçen gidiş dönüş zamanından mesafe bilgisi elde edilir. Böylece pilot önündeki göstergede nautical mile (nm) cinsinden mesafeyi okur.
DME cihazının seyrüsefer haritalarındaki sembolü kare şeklindedir. Farklı seyrüsefer sistemleriyle beraber çalıştığında sembol kombinasyonları şekildeki gibidir.