American Airlines – Zeytin Hikâyesi

Girişimci çevrelerde bulunduysanız, girişimleri için para toplama konusunda çok fazla konuşma geçer. Nereden ne kazanırım, hangi yatırım mevcut sermayemle getiri sağlar gibi konuşmalar bitmez. Ancak, bu çevrelerde maliyet kontrolüne aynı düzeyde odaklanılmaz.

Bir göleti düşünün. Bu göletin dibinde kütükler ve ağır çöpler olduğunu farz edin. Gölette su yükselirken kimse onları görmez. Su çekilmeye başladığında ise – ya da nakit – , sorunların nereden kaynaklandığı çok daha belirgin hale gelir.

Pareto İlkesi aslında olayı çok güzel çözümler ve özetler. Bu ilke ekonomi ile ilgili olarak ortaya çıksa da hayatımızın büyük bir bölümüne uyarlanabilir olduğu görülmüştür. Pareto ilkesine göre, yaşamımızdaki sonuçların %80 ‘i, o işi yapmak için sarf ettiğimiz çabanın %20 ‘sinden kaynaklanır. Yani bir işin, en önemli veya daha öncelikli olan  %20 ‘lik kısmını çok iyi yaparsak, işimizin çoğunu halletmiş oluruz. Aynı şeyi maliyetlere uyarladığımızda ise, bu ilkeye göre maliyetlerinizin % 80’ini, asıl öğelerinizin % 20’sinden kaynaklanır. Tıpkı trafik kazalarının %80 ‘inin sürücülerin %20’sinden kaynaklanması gibi…

Yani işin aslı, şirket bazında bakıldığında, biraz harcama davranışlarının değiştirilme istekliliği ile yüzlerce veya binlerce dolarlık tasarruf elde edilebilir. Bunun kapsamlı bir araştırma olması bile gerekmeyebilir. Sadece en büyük yinelenen harcamaların ilk 5 ile 10’unun basit bir periyodik gözden geçirilmesi yetecektir. Maliyetler hızlı bir şekilde denetlendiğinde, verimsizlikler belirlenecek ve hangi noktalarda ödün vermenin makul bir şekilde yapılabileceği görülecektir.

İşte American Airlines da tam bunu yapmış. O yıllarda gazete manşetlerine çıktığında kimse bu habere inanamamış. Ama Amerikalı havayolu şirketi bu şaşırtıcı keşfi ile yeni bir tasarruf modelini de dünyaya tanıtmış. Öyleyse, ne mi yapmış?

American Airlines, yaklaşık 30 yıl önce yolcularına ikram olarak sunduğu salatalarını incelemiş.  Her yolcunun salata tabağından bir adet zeytinin çıkararak maliyetlerini azaltabileceği düşünmüş. Ayrıca hiçbir yolcunun da bunu fark etmeyeceğini hesap etmiş. Ve ne olmuş biliyor musunuz? Maliyetleri yıllık 40.000 $ azaltmışlar… Hikaye manşetlere taşınmış çünkü keyfi bir garnitür nasıl olurda maliyetler üzerinde bu kadar büyük bir etkiye sahip olur diye herkese garip gelmiş.

İşletmeler “Salatayı incelemek” için biraz daha zaman harcarsa, işletmelerini ağırlaştıran yüzlerce dolar yağ bulabilirler. Dilerseniz, sizde böyle bir tasarruf incelemesini kendi maddi harcamalarınıza uyarlayabilir ya da Pareto ilkesine göre emek yoğun bir iş için çalışıyorsanız öncelikleri daha kolay keşfedebilirsiniz. Kulağa basit geliyor ama en son ne zaman kendinize böyle bir inceleme yaptınız? Zamanınızı nasıl harcadığınızı ve bunun ne kadarının üretken geçtiğini bir tartın deriz. Zamanınızı maliyetlerinizi düşürmeye odaklanıp kendinize daha üretken anlar kılabilirseniz, bir sonraki büyüme seviyesine yükselebilirsiniz 😉

Kaynak:

  • forbes.com
  • startupnedir.com
  • naturalinsight.com
  • aa.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir