Uçaklar Neden Pasifik Okyanusu Üzerinden Uçmazlar?

Aklımız, bizi Pasifik Okyanusu üzerinden giden düz bir rotanın en kısa yolu sunarak ticari havayolları ve yolcular için daha elverişli kıldığına inanmanıza neden olabilir. Çünkü küresel dünyanın düz kağıda aktarılmış şekline baktığımızda durum biraz kafa karıştırıcı olabiliyor ve göz yanılması yaşayabiliyoruz. Nasıl mı? Örnek üzerinden gösterelim. Aşağıda dünya haritasında Pasifik Okyanusu’nun yerini görüyorsunuz.

İstisnalar olmasına rağmen, çoğu ticari hava yolu şirketi Amerika Birleşik Devletleri’ni Asya’ya bağlayan rotalar için doğrudan Pasifik Okyanusu üzerinden uçmamaktadır. Bunun yerine kara kütlelerini kucaklayan “kavisli” yolları seçerler. Çünkü eğri yollar, düz yollardan daha kısadır. Uçakların Pasifik Okyanusu üzerinden uçmamasının başlıca nedeni, kavisli rotaların düz rotalardan daha kısa olmasıdır. Nasıl mı? Ankara Los Angeles arasında bir rota örneği göstererek durumu görsellerle açıklayıcı kılabiliriz…

Şimdi bu görsele baktığınızda aklınız şunu almıyor olabilir. Nasıl olur da kavisli bir yol, düz bir yoldan daha kısa gelir? İşin aslı düz haritalar biraz kafa karıştırıcıdır, çünkü Dünya’nın kendisi zaten düz değildir. Aksine, küreseldir. Sonuç olarak, düz rotalar iki konum arasındaki en kısa mesafeyi sunmaz. Dünyanın kutuplardan basık ekvatordan şişkince yapısını hepiniz ilkokulda öğrendiniz. Bu sebeple kuzeyden planlanan kavisli rotalar mesafeyi azaltmaktadır. Ticari bir havayolu, ister Amerika Birleşik Devletleri’nden Asya’ya ister başka bir yere uçuyor olsun, kavisli bir rota gerçekleştirerek en hızlı ve yakıt açısından en verimli uçuşu gerçekleştirmiş olacaktır.

Şimdi düşünün, bir uçak bilet satın aldınız, Washington’tan Singapur’a yolculuk edecektiniz. Bir de baktınız ki uçağınız kuzeyde Alaska üzerinden kavisli bir rota planlamış. O an “Neden Pasifik Okyanusu üzerinden gitmiyor ki?” diye düşünebilirsiniz. Öncelikle şöyle söyleyelim, Pasifik Okyanusu dünyadaki okyanusların en büyüğü ve en derinidir. Yani konu aslında emniyetinizle ilgili. Nasıl mı? Uçak bu devasa okyanus üzerinden geçerken herhangi bir problem ile karşılaşırsa pilotların iniş yapmak için güvenli bir yer bulması epey bir zaman alacaktır. Metrelerce yükseklikte Pasifik Okyanusu üzerinde uçarken uçağın motorunu kaybetmesinden daha stresli bir şey olabilir mi sizce de? Uçağı okyanusun ortasına suya iniş yaptırmaktansa Alaska üzerinde güvenli bir yere indirmek çok daha iyi olacaktır.

Uçaklar Suya İniş Yapabilir mi?

Alaska’nın turistik sloganını hiç duydunuz mu? “Alaska: En Azından Suya Batmaktan İyidir…” 🙂 Bu eğlenceli sloganda buradan gelmektedir.

Tabii ki konu sadece emniyetinizle de alakalı değil. Az önce söylediğimiz gibi kavisli rotalar yakıt ve zamandan tasarruf sağlar. Havayolu şirketleri binlerce kilometrelik seyahatleri planlarken bu işten elde edecekleri kâr, yolcularını olabildiğince hızlı ve ucuza uçurabilmelerine bağlıdır.

Kısacası, Dünya’nın eğriliği ve Ekvatordaki ekstra genişlik, uçakların uçma mesafelerini daha kısa sürede almasını sağlar. Ama tabii ki “kuzeyden kavisli bir rota üzerinde planlanması halinde” 😉

Tabii ki tüm bu anlatılanlardan sonra Pasifik Okyanusun uçak rotalarında asla kullanılmadığı anlamı çıkartılmamalı. Pasifik Okyanusunun üzerinden uçmadan Hawaii’ye başka bir yerden gitmenin bir yolu yoktur. Amerika ile Avustralya veya Yeni Zelanda arasındaki uçuşlar da doğrudan Pasifik sularının üzerinden geçer.

Pasifik Okyanusu üzerinde Amerika ve Avustralya’yı bağlayan rota

Ama daha kuzeydeyseniz ve daha kuzeyde bir yere uçmayı planlıyorsanız, kesinlikle oraya gitmenin en güvenli ve kârlı yolu Alaska üzerinden kavisli bir rota çizmektir.

Alaska üzerinden kuzey rotası

Özetle, bunların hepsi zamandan tasarruf etmek, yakıt sarfiyatını engellemek, mesafeyi kısaltmak ve de güvenli uçuşu sağlamakla ilgilidir. Dilerseniz aşağıdaki vidyo ile anlatılanları gözünüzde canlandırabilirsiniz 🙂

Kaynak:

  • monroeaerospace.com
  • yourmileagemayvary.net
  • goklerdeyiz.net

3 thoughts on “Uçaklar Neden Pasifik Okyanusu Üzerinden Uçmazlar?

  • 13 Şubat 2024 tarihinde, saat 15:28
    Permalink

    Dünya düz olabilir mi ? yıllarca kandırılmış olabilir miyiz ? bu dediğiniz konu saçma geldi çünkü çinden veya filipinlerden kalkan bir uçak ABD ye geçmek için neden bu kadar daha fazla yol gitmek istesin güzel demişsinizde bu iş biraz karmaşık sizin dediğiniz gibi değil vaya burdan neden hiç uçak uçurulmamış ? birtane neden örneği yok test içinde olsa bu olabilirdi değil mi ? neyse bilimsel olarak açıklamaya çalışmışsınız ama bu bana saçma geliyor…

    Yanıtla
    • 6 Mart 2024 tarihinde, saat 00:33
      Permalink

      Dünyanın gerçekten pasifik okyanusu diye adlandırdığınız yerde kara parçacıkları yokmu bir bilimsel açıklamalar sizin biliminize göre doğru bana inandırıcı gelmedi bu da iki

      Yanıtla
  • 6 Mayıs 2024 tarihinde, saat 04:02
    Permalink

    Yıl 2024 biz hala dünya düzü mü konuşuyoruz komik 🙂 düzde olsa yuvarlak da olsa; herşey yine aynı yaşadığın mutluluk, acı, ızdırap, sevinç, çoşku, keder…. hep aynı değişmeyecek.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir