ICAO Kodlar Nasıl Belirlenir?
Havaalanı kodlaması ilk olarak 1930’larda başlamıştır. İlk başlarda havaalanları genellikle kendilerini tanımlamak için iki harfli kod kullanmışlardır. Fakat 1940’ların sonlarına doğru artık çok fazla havaalanı olunca artık sistem bugün bildiğimiz üç harfli koda geçmiştir. Örneğin, Los Angeles Uluslararası Havaalanı başlangıçta sadece “LA” iken, 1947’de LAX olmuştur. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), havaalanlarının giderek artması ile meydana gelen karışıklığı önlemek için tek biçim bir sürece ihtiyaç duyulduğuna karar vererek 1960’larda kodlamayı bir standarda oturtmuştur.
Uçuşunuzu rezerve ettiğinizde biletinize dikkatle bakarsanız İstanbul Havalimanı “IST”, Malatya Havalimanı “MLX” ve Amsterdam Schiphol Havaalanı “AMS” olarak görünür. Bu üçlü kodlar IATA kodlarıdır.
ICAO kodları ise, IATA’dan sonraki en yaygın tanınan kodlardır. IATA kodları özellikle ticari havayolu seyahat endüstrisini desteklerken, ICAO kodları, operasyon türünden bağımsız olarak uluslararası uçuş operasyonlarını kapsamaktadır.
ICAO kodları, hava trafik kontrol uçuş planlarında dosyalanır ve hava seyrüsefer hizmet sağlayıcıları arasında birlikte çalışabilirlik için dünya çapında kullanılan uluslararası bir standarttır. Bu nedenle pilotlar, dispeçerler ve hava trafik kontrolörleri öncelikle ICAO havaalanı kodları ile çalışır.
ICAO, “Doc 7910” belgesinde bir kod listesi yayınlar. IATA kodları gibi, ICAO kodları da ICAO tarafından “yer kodları” olarak kabul edilir ve hava trafik kontrol kuleleri, hava durumu tahmin ofisleri vb. gibi havalimanları dışındaki konumlara da atanır.
Dört harfli ICAO kodu tıpkı IATA’nın üç harfli kodu gibi, benzersizdir ve başka herhangi bir kuruluş tarafından kullanılmadığından emin olarak belirlenir. Kod; havaalanının adı, şehrin adı veya bu harfler zaten alınmışsa, diğer bazı anlamlı ve ilgili tanımlayıcılara göre atanabilir. Hiçbir iki havalimanı aynı ICAO ya da IATA kodunu paylaşamaz.
ICAO kodları 4 alfabetik karakterden oluşur. İlk bir veya iki harf ICAO tarafından belirli bir ülkeyi ya da şehri tanımlar. Kalan iki ya da üç harf ise belirli bir havalimanını belirtir.
Örneğin, Florida’nın Fort Lauderdale-Hollywood Uluslararası Havalimanı “KFLL” dir; “K” ABD içindir ve “FLL” özel havaalanı kodudur. Bir başka örnek ise, Dusseldorf’un Uluslararası Havalimanı EDDL olarak tanımlanır, “E” Nothern Europe’u tanımlar, “D” ise Deutschland için kodlanır, sondaki “DL” ise Dusseldorf Airport için kodlanmaktadır. Ülkemizde ise İstanbul Havalimanı’nın dörtlü kodu “LTFM”dir. “L” ülkemizin içinde bulunduğu Akdeniz ülkelerine verilen bölgenin kodudur, “T” ise Türkiye’yi temsil etmektedir. “FM” ise İstanbul Havalimanı için tahsis edilmiştir.
Aşağıdaki haritada ise ülkelerin bulunduğu bölgelere göre ICAO kodunun nasıl başlayacağını tanımlayan harfler gösterilmektedir. Haritada görüldüğü üzere ülkemiz ve bulunduğu Akdeniz coğrafyası “L” ile kodlanmaktadır.
- Kaynak:
- cntraveler.com
- blog.flightaware.com