Bir Hava Kargo Operasyonu Nasıl İşler?
Hava yolu kargo operasyonunda amaç gönderileri dünyanın her noktasına hızlı ve güvenle teslim etmektir. Havayolları genellikle acentelerle çalışır. Havayolları tüm dünyayı kapsayan geniş acente ağı sayesinde müşterilerinin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayan teslimat çözümleri sunmaktadır.
Örneğin, bir hava kargo operasyonunu anlatalım. Bildiğiniz gibi her şey bir çağrı ile başlar. İthalat ihracat firmaları genellikle acentelerle çalışır. Yani, bir firma bir ürün göndermek istediğinde kargo havayolu şirketlerini aramaz. Burada hava kargo acentaları müşteriye yardımcı olur. Havayolu şirketleri, hava kargo acentelerine fiyatlarını ve hizmetini sunar. Hava kargo acenteleri ise paketleme, dokümantasyon ve tahsilat gibi gereklilikleri gönderici ile organize eder. Acente müşterilerden yurt içi ya da yurt dışı gönderi taleplerini alır. Ardından kargonun en boy uzunluk bilgileri ile fiyatlandırması yapılarak havayolu rezervasyonu ve gümrük işlemleri için ön datalar oluşturulur. Bugün kullanılan dijital sistemlerle kargo operasyonları daha verimli ve güvenlidir. Özellikle bu anlamda havayolu acenteleri IATA üyesi olarak yüksek hizmet kalitesi sunarlar. Bu dijitalleşmeye en güzel örnek, kargoların dokümantasyon süreçlerine hız ve güven katan Elektronik Konşimento (e-AWB) sayesinde sevk edilmesi verilebilir. Ayrıca buna benzer olarak pek çok kargo takip sistemi de bugün dijitalleşmenin yenilikçi örneklerindendir.
Rezervasyonun kabulü ile taşınacak ürünler havayolunun ambarına çekilir ve gümrükten geçerek belirlenen tarihte teslim edilmek üzere uçaklara yüklenmek için hazır hale getirilir.
Uçağa yüklenecek toplam kargo operasyondaki load masterlar ın kontrolü altındadır. Load Masterlar uçak performans limitlerine ve uçuş planındaki yakıt bilgilerine uygun olarak taşınabilecek azami yükü hesaplar. Yani, uçağın ağırlık merkezine göre ağırlık dağılımını ve uçağın her bir bölümünün ne kadar ağırlığa dayanabileceğini hesaplamak için matematiksel formüller kullanırlar. Böylece denge kurallarına uygun bir biçimde yükleme planını hazırlarlar. Hazırlanan toplam yükün uçağın taşıyabileceği azami yük miktarını aşması durumunda yük indirme işlemi için gerekli koordinasyonu sağlar ve iyileştirici faaliyetlerde bulunurlar. Uçağın daha fazla yük taşıyabilmesi için yükün mümkün olduğunca verimli bir şekilde paketlenmesini ve uçağa uygun şekilde alınması konusunda da koordine kurarlar.
Ardından load master veya harekâtçı tarafından dispeçere uçakta ne kadar kargo taşınacağı bilgisi verilir ve uçuş planlayıcısı dispeçerler bu kargonun ağırlığına göre uçağın ne kadar yakıt alabileceğini belirler. Bazen kargonun indirildiği durumlar olabilir, bunlar daha çok yolcu uçaklarında taşınan kargolar için geçerlidir. Çünkü havacılık kuralı gereği yolcu ve bagajı kargodan önce gelmektedir. Fakat bu dediğimiz kargo uçakları için geçerli değildir.
Kısacası, kargo operasyonu bir bütündür ve içerisinde pek çok çalışan rol alır.