Geçmişten Günümüze Kabin Memuru Kıyafetleri

1920’ler ve 30’lar, Amerikan havacılık endüstrisinde kariyer yapmak isteyen kadınlar için genellikle “Altın Çağ” olarak adlandırılır. Ancak o dönem savaşların etkisiyle de erkek egemen bir toplum olması, kadın pilotları havacılık sahnesinin gerisinde bırakmıştır. Onun yerine pilot olan kadınların alternatif bir yola yönlendirilmesiyle pilotların yardımcıları olarak “kabin memurları” ortaya çıkmıştır,  tıpkı yine aynı dönemde doktor olmak isteyen kadınlara, alternatif bir yol olarak hemşireliğin oluşturulması gibi…

Hostes kavramı ilk defa 1930lu yıllarda ortaya çıkmış, o yıllarda Boeing yöneticileri hemşireleri işe alarak yolculara kendilerini evlerinde ve güvende hissettirmeyi garantilemeyi amaçlamıştır. Sizin anlayacağınız ilk hostesler eski hemşirelerdir.

Bunca yıl kabin memurlarının rolü gerçekten değişmemiştir, halâ daha asıl görevleri yolculara kendilerini konforlu ve güvende hissettirmektir. Ancak kabin ekibi kıyafetleri kesinlikle değişmiştir. Şimdi geçmişten günümüze gökyüzünde görülen şık, modaya uygun ve ilgi çekici bazı üniformalara bir göz atalım…

Tarihin ilk hostesi 1930 yılında Ellen Church’tür. 1930’lu yıllarda kabin kıyafeti resimde de görüleceği üzere biraz daha muhafazakârdır. Resimden renkler seçilmese de o yıllarda kullanılan kıyafetler koyu yeşil yünden yapılmış üniformalar ve bu renkle eşleşen yeşil ve gri yün pelerinlerden oluşmaktadır.

Ellen Church – 1930

1940, 1950 ve 1960’ların başında tüm hostes üniformaları birbirine benzemektedir. Kullanılan tek renk kışlık üniformalar için lacivert, koyu yeşil ve kahverengi iken, yazlık üniformalar için açık mavi, açık yeşil ve bejdir.

1940
1950
1960

Bu tarzların hosteslere çok muhafazakâr ve anaç bir görünüm vermesi nedeniyle eleştiri almaya başlayınca 1960’ların sonunda, havayolları, uçuş görevlileri için daha hareketli ve havalı bir imaj oluşturmak için moda tasarımcılarına ve reklam ajanslarına yönelmeye başlamıştır.

Uçuş ekibinin ihtiyaç duyduğu ölçülü, muhafazakâr üniformaların aksine, havayolları, kabin ekipleri için seçtikleri üniformalarda, genellikle Avrupa merkezli yüksek kaliteli tasarımcıları kullanarak havayollarının kişiliğini ve stil duygusunu göstermeye meyilli hareket etmiştir.

Bu anlamda tarihe ilk damgasını vuran şirket Hughes Airwest olmuştur. Seattle Uçuş Müzesi verilerine göre, 1970’lerin başlarında iş adamı ve havacı Howard Hughes, Amerikalı sanatçı ve tasarımcı Mario Armond Zamparelli’den ‘Hughes Airwest’ için yeni uçuş görevlisi üniformaları yaratmasını istemiştir. Ve işte tarihin en unutulmaz Airwest kıyafeti ortaya çıkmıştır. Resimde de görüldüğü gibi uçuş görevlilerinin kapüşonlu bir pelerini veya prenses tarzı bir ceketi vardır!

Hughes Airwest

Daha Avrupalı bir tarz ve çok havalı bir görünüm yaratmak için ilk adımı Virgin Atlantic Havayolları yapmıştır. Kırmızı vurgulara sahip özel bir tasarım kullanarak, çikolata kahve tonlarındaki kadın kabin ekibi için trençkot giyimi getirmiştir.

Virgin Atlantic Havayolları

Yıllar geçtikçe havayolları kendi stillerini yansıtmak adına, kendi kültürlerini tasarımlarında kullanmaya başlamıştır. Böylece dünyaya da kendi kültürlerindeki desen ve dokuları tanıtmışlardır. Bu amaçla Çinli Hainan Havayolları, kadınlar için mandalina yakalı şık ve zarif bir stile sahip bir kıyafet tasarlamıştır.

Hainan Havayolları

Dünyanın en büyük havayolu şirketi olan Emirates ise özellikle zarif beyaz fularlı kırmızı bir başlığı ile tasarımını ön plana çıkarır. Parlak kırmızı bir rujla kendini tamamlayan üniforma ayrıca kahverengi şapkalarla kıyafeti tamamlamaktadır.

Emirates Havayolları

Çoğu havayolu şirketi, kabin ekibinin görev başındayken ne giyip giyemeyeceği konusunda katı protokoller uygular. Özellikle Singapur Havayolları bu konuda çıtayı yüksek tutar. Saçta anormal renk olmaması, sadece mavi veya kahverengi göz farı kullanılması ve sallantılı küpelerin kullanılmaması kuralları oldukça nettir. Ruj renkleri numarasına kadar bellidir ve saat takılacak ise küçük ve basit olmalıdır. Singapur Havayolları ekiplerini renklere göre ayırır. Mavi, havayollarının uçuş hosteslerinin giydiği en yaygın renktir. Lider hosteslerin rengi yeşildir. Kırmızı, baş hostes tarafından giyilir ve bordo, uçuş sırasındaki bir gözetmen içindir. Dünyadaki havayolları kabin kıyafet tasarımları arasında en farklı olanına sahiptirler!

Singapur Havayolları

Aslında, kabin memurlarının üniformalarının yanında takacakları aksesuarlar ve makyaj konusunda pek çok havayolu katıdır. Kulaklarda yer alan takılar bile havayollarının kendi içinde hazırladığı kabin memuru el kitabında belirlenmiştir. Hiç bir havayolunda kulağına 5 adet art arda sıralanmış küpe takan, kıkırdak kısmında piercing taşıyan ya da kırmızı bir küpe takmış kabin memuru göremezsiniz. Anlayacağınız üniformanın bütünlüğünü bozacak tarzda takılar kesinlikle yasaktır. Hatta şirket etek ya da elbise tercih eden kabin memurlarına giymeleri gereken çorabın rengini, inceliğini, kalınlığını, saydamlığını, parlaklığını en ince ayrıntısına kadar tanımlar ki herkes standart bir görünümde olabilsin diye.

Avustralyalı Qantas Havayolları ise cesur ve güçlü havayı yansıtan üniformalar tasarlamayı seçmiştir. Kırmızı, lacivert ve fuşya renklerinde kırmızı yakalı trençkotlar ve elbiselerle üniforma zamansız bir tasarım sergilemiştir.

Qantas Havayolları

Her yıl yeni ve modern tasarımlar oluşturulurken, bir de geçmişin esintilerini tekrar hissetmek için vintage tarzı stilleri kıyafetlerine yansıtan havayolları da olmuştur. Bunlardan biri de bir Rus havayolu şirketi olan Aeroflot’un, parlak kırmızı vintage esintili üniformalarıdır.

Aerflot Havayolları

Sonuç olarak, yolcular genellikle deniz seviyesinden yüksekte seyahat ederken rahat kıyafetler giymeyi tercih ederken, kabin görevlileri her zaman şık giyinirler. Kabin memurları temsil ettiği şirketin yolcuya yansıyan yüzü olması sebebi ile yolcu üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu yüzden modern görünüm, şıklık ve zerafet 1930’lu yıllardan bu yana her zaman önemli olmuştur. Dilerseniz aşağıdaki vidyodada yıllar içinde kabin memuru kıyafetlerindeki değişim nasıl olmuş inceleyebilirsiniz 🙂

Kaynak:

  • cleo.com.sg
  • nbcnews.com
  • cntraveler.com
  • dergipark.org
  • insider.com
  • pinterest
  • hotfishing.ru

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir