Airbus A350

İşte Airbus’ın yeni bebeği A350 serisi… Türk Havayolları’nın da geçtiğimiz günlerde filosuna katmasıyla ülkemize gelen bu yeni uçak son zamanların havacılık gündeminde oldukça adından söz ettiriyor doğrusu. Biz de Airbus yine yapmış yapacağını diyerek biraz A350 hakkında araştırma yaptık. Gördük ki sadece tasarımı değil işlevi bakımından da cazibeleri fazla bir uçak olmuş. Öyleyse başlayalım 🙂

Bu uçak tamamen Boeing 777 ve Boeing 787 ile yarışmak için tasarlanmış. Başlangıçta Airbus A350, A330-lite olarak adlandırılacakmış. Ancak daha sonradan tamamen yeni bir uçak inşa etme projesi başlatılarak A350 serisi planlanmış. Gündemden düşmeyen en büyük avantajı ise emsallerine göre yüksek yakıt verimli oluşu… Hem de öyle böyle bir yakıt verimliliği değil, diğer geniş gövdelere nazaran %25’e varan yakıt tasarrufu sağlıyor. Ayrıca daha fazla kabin içi alanı, 19 saate kadar uçuş süresi, artan yolcu konforu ve diğer birçok yeniliğe de sahip bu uçak. Kısacası, Airbus A350 şüphesiz birçok havayolu için tercih listelerinin başını alıyor.

Peki, A350 özelinde daha neler söyleyebiliriz? 2013 yılında ilk uçuşu yapılan orta ve uzun menzilli, geniş gövdeli bu yolcu uçağı ailesini diğer jet uçaklarından daha iyi yapan nedir? Şimdi detaylarıyla A350’yi bir inceleyelim…

A350’in üç değişkeni var. Bunlar; A350-800, A350-900 ve A350-1000. Türk Havayolları’nın satın alarak ülkemize getirdiği uçak A350-900 serisinden. A350-900; 314 yolcuyu taşıma kapasitesinde, 8100 deniz mili (15,000 km) menzile sahip ve de yakıt maliyeti Boeing-777’ye göre %25 daha tasarruflu. A350-900’da HD ekran ve Wi-Fi bağlantısı gibi özelliklerin olduğu yeni nesil uçak içi eğlence sitemi de bulunuyor. Entegre bağlantı, yolcuların dünyanın geri kalanıyla iletişim halinde kalmasını sağlarken, akıllı mutfaklar ve konforlu mürettebat dinlenme alanları, kabin ekibine yolcularla ilgilenmeyi daha da kolaylaştıran hoş bir çalışma ortamı sağlıyor.

Anlayacağınız, bu uçak daha az yakıt masrafı ve daha fazla yolcu ile çok uzaklara konforlu bir seyahat sağlıyor. Yani, başarılı bir uçak üreticisi olan Airbus, havayolu şirketlerinin derdine derman olmuş.

A350 ailesine operasyonel, uygunluk ve güvenlik perspektifinden bakıldığında tasarımda doğal bir devrim yaşandığını görmek mümkün. Kuşlardan ilham alan devrim niteliğindeki uyarlanabilir kanat tasarımı, kanat yüklemesini optimize ederek, sürüklemeyi azaltmaktadır. Ayrıca bu kanat tasarımı yakıt yanmasını azaltarak maksimum aerodinamik verimi elde etmektedir. İşin özü, gezegen için sağlıklı bir gelecek sağlamak adına yani doğayı korumak adına, Airbus bu seride fazlasıyla yenilikçi ve teknolojik gelişmeler kullanmış.

Airbus A350’nin konforlu kabini ve uçak iç mekanlarına tasarımında devrim sayılabilecek yenilikleri de dikkat çekiyor. Bu sefer A350’de uçmayı deneyimleyen yolcular, daha önce hiç olmadığı kadar konfor hissini yaşayabilir. Uçağın yenilikçi tasarımı, daha geniş koltuklar, yüksek tavanlar ve çekici ortam aydınlatmasıyla nereye bakarsanız bakın bir ferahlık hissi sunmakta… Kısacası, uzun mesafeli seyahatler için uçmanın keyfini çıkarabileceğiniz mükemmel ortam yaratıldı diyebiliriz. En yeni nesil uçak içi deneyimi ile uzun yolculuklar umarız artık daha hızlı geçecek 🙂

Şimdi maddelerle teknik detaylara girelim…

  • 240 fitten daha uzun olan A350-1000, neredeyse bir futbol sahası uzunluğundadır.
  • A350-1000’deki Rolls-Royce Trent XWB motorları 97.000 lbs itme kuvveti üretir.
  • A350-800, Londra ve New York arasında yakıt ikmali yapmadan 2,5 kez uçmaya yetecek kadar 8.000’den fazla deniz mili menzile sahiptir.
  • A350’nin uçak gövdesinin %70’inden fazlası kompozitler (% 53), titanyum ve gelişmiş alüminyum alaşımları bir araya getiren malzemelerden yapılmıştır.
  • A350-1000’in 308 tonluk ağırlığı, 241 tane Cessna Skyhawks’a eşdeğerdir.
  • Birçok ticari uçakta sekiz tane yakıt deposu bulunur, A350’de ise yalnızca üç tane bulunur. Tanklardan biri gövdenin altında, diğer ikisi ise kanatların içindedir.
  • 16 milyondan fazla farklı renk seçeneğine sahip LED aydınlatma sistemiyle A350, ortam aydınlatması için birçok seçeneğe sahiptir.
  • A350 ailesinin alt güverte kargo bölmeleri, havayolu gelirlerini artıran çok çeşitli bagaj, navlun, spor malzemeleri, çocuk arabaları, köpek kulübeleri vb. taşımak için özel tasarlanmıştır.
  • Airbus A350’den yalnızca bir adet satın almak için en az 290 milyon dolara ihtiyacınız olacak.
A350 Kabin Tasarımı

Sonuç olarak, görülüyor ki A350 aslında her havayolu için akıllıca bir seçim. Kısa vadede bu parlak tasarımlı uçağın gökyüzündeki en çok uçan uçaklardan biri olması şaşırtıcı olmayacaktır 😉

Airbus hakkında meraklı biriyseniz aşağıya bıraktığımız linkleri okumanızı tavsiye ederiz 🙂

Kaynak:

  • airbus.com
  • resources.vistair.com
  • boldmethod.com
  • tr.wikipedia.org

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir