Uçakların arkalarında oluşan beyaz izler nedir, neden oluşur? 

Hiç açık mavi gökyüzünde bir uçağın uçmasını izlediniz mi? Bazen bir uçağın yolunu izlemek çok kolaydır, çünkü gökyüzünde beyaz bir çizgi bırakır. Ancak bir süre sonra, uçağın izi kaybolur. Peki, nereye giderler? Ya da en başında nasıl oluşmuştu o izler? Bir rivayete göre bu izlerin aslında zehirli gazlar olduğu, insanları zehirlemek için salındığı söylentileri dönerdi bir zamanlar. Elbette ki işin aslı öyle değil. O halde uçakların arkasında oluşan beyaz izler nedir nasıl oluşur hep birlikte bakalım…

Uçakların geride bıraktığı beyaz çizgiler aslında yapay bulutlardır. Bunlara İngilizce’de contrails denir, yani bir tür “yoğunlaşma izi” demektir.

Uçak motorları, tıpkı araba motorları gibi egzoz üretir.  Sıcak egzoz gazları motorların içinde sıkışıp çok yüksek bir sıcaklık ile dışarı püskürtülür. Püskürtülen bu gaz atmosfere salındığı anda aniden soğuk hava ile karşılaşırlar. 26 000 feet veya daha fazla yüksekliklerde hava aşırı derecede soğuktur (bazen -40 ° F’den bile fazladır!) Soğuk hava su buharının yoğunlaşmasına neden olur.  Bu durum su buharı gazlarını küçük su damlacıklarına dönüştürür. Hatta buradaki gaz halindeki maddeler hızla yoğunlaşır, ve buz kristallerine dönüşürler. Bu yoğun su buharı ve buz kristalleri karışımı, gökyüzünde gördüğünüz bulut benzeri yapıları oluşturur.  Kısacası gökyüzünde oluşan beyaz izler, su buharının aniden donarak ortaya çıkardığı yapay bulut görüntüsüdür.

Daha önce bir jet uçak gösterisi izlediyseniz, gökyüzünde bulutlar gibi görünen ve o beyaz çizgilerle bize görseller üreten uçaklar görmüşsünüzdür.  Bunlar da mı yoğunlaşmış bulutlar diye sorduğunuzu duyar gibiyim… Ancak tam olarak değil…

Yerden görülebilir yazılı mesajlar ya da görseller oluşturmak için özel duman makineleri ile donatılmış küçük uçaklar kullanır. Duman makineleri genellikle yağ dolu basınçlı kaplardan oluşur. Bir pilotun komutuyla, makineler hızlı bir şekilde çalışır ve yoğun beyaz duman bulutları oluşturan sıcak egzoz sistemine yağ püskürtür.

Pilotlar, gökyüzünde eşsiz mesajlar oluşturabilmek için bu özel kalıpları nasıl yaratacaklarını ve duman makinesini nasıl çalıştıracaklarını öğrenmek zorundadır. Reklamlardan evlilik tekliflerine kadar görseller çok çeşitli, pratik ve özgündür.

Bazı uzmanlar, insan yapımı bulutların iklim değişikliğini etkileyebileceğinden endişe duymaktadır. Buz bulutlarının sera etkilerine neden olduğunu ve küresel ısınmaya katkıda bulunduğunu ileri sürmektedir. Bu konunun çevresel etkileri zaman zaman hala tartışılır. Ancak altını çizmekte fayda var ki, bunun bir tür insanları zehirlemek için salınan gizli püskürtme programı olmadığı konusunda emin olabilirsiniz.

One thought on “Uçakların arkalarında oluşan beyaz izler nedir, neden oluşur? 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir