Helikopter Pilotu Nasıl Olunur?
Helikopter pilotu olmak pek çok insanın çocukluk hayalidir. Havada binlerce metre yükseklikte dev bir makineyi kontrol etmekten elde ettiğiniz özgürlük hissi gibisi yoktur. Uçmayı seviyorsanız ve bir helikopteri kontrol etme fikri size yakın geliyorsa, o zaman pilot olmak tam size göre. İyi haber şu ki, ulaşılması imkânsız bir hayal de değil!
Öncelikle şunu bilmekte fayda var. Helikopter pilotu olmak emek ister. Öğrenilmesi gereken çok şey vardır. Helikopter uçurmak kesinlikle kolay bir iş değildir ve nihayetinde ehliyeti alabilmek için yoğun bir eğitimden de geçmeniz gerekir.
Neden helikopter pilotluğu zordur diye sorabilirsiniz…
Şöyle ki, bunu uçak pilotları ile kıyaslama yaparak anlatmak konuyu daha açıklayıcı kılacaktır. Öncelikle uçaklar helikopterlerden farklı olarak aerodinamik yapısı ve uçuş mekanikleri açısından uçmak üzere tasarlanmışlardır. Olağandışı ya da çok yönlü kuvvetlere maruz kalması halinde pilot kumandaları pratik biçimde kontrolü sağlayabilir. Ayrıca uçaklar yapısı gereği özellikle de kanatlar sayesinde süzülme becerisine sahiptir.
Ancak helikopterler uçmaya karşı direnen hava araçlarıdır. Havada asılı kalabilmeleri için birbiri ile ters yönde etkileşen kuvvetlerin belli kumandalar aracılığıyla yönetilmesi sağlanır. Helikoptere etki eden kuvvetlerin kontrolü sırasında kumandalar arasındaki uyum ve denge bozulursa, helikopter kesinlikle uçamaz. Uçaklar gibi kanada sahip olmadığı için süzülme becerisi de yoktur, o yüzden taş gibi yere dimdik düşerler. Hatta helikopter pilotları için şöyle bir söz geçer – “Uçmaya direnen bir makinede uçmaya çalışanların mesleği”
Uçaklara göre risk ve tehlikesi daha yüksek olan bu hava aracını kullanan pilotların karakteristik özellikleri de az çok bellidir. Genellikle uçak pilotları daha açık fikirli, hızlı karar verebilen, helikopter pilotlarına kıyasla daha tasasız kişilik özelliklerine sahipken; helikopter pilotları biraz daha karamsar, tedirgin ve olası riskleri fazlaca hesapladıklarından daha öngörülü oldukları söylenebilir.
Öncelikle kendinize şunu sormalısınız, “Neden helikopter pilotu olmak istiyorum?”
Bu belki de kendinize sormanız gereken en önemli sorudur (Ayrıca her meslek için geçerlidir!). Hayatta bazılarımız şanslı olsa da ve hayallerindeki işi çok az çabayla ya da hiç çaba harcamadan elde etse de, çoğumuz için gerçek tamamen farklıdır. Çoğumuz, hedeflerimize ulaşmak için uzun ve zahmetli bir yolda yürümek zorundayız. Ancak bu yolda doğru bir motivasyona sahipsek önümüzdeki hiçbir zorluk bizim için sorun olmaz. Kısacası, neye bulaştığınızı biliyorsanız ve zor zamanları öngörüp, gereken zor işi yapabileceğinizi içinizde hissederseniz, emin olun ardından gelen ödüller her şeye değecektir. Öyleyse neden helikopter uçurmak istiyorsunuz? Eğer ki şöhret ve servet peşindeyseniz, hayalleriniz ve beklentileriniz sizi bu zahmetli yolda tatmin etmeyebilir. Hatta bu yoldaki kariyerinizin sürdürülmeye değer olup olmadığını sorgulamaya başlar, işin cazibeli gelen avantajlarına karşı hevesiniz tükenebilir. Ancak siz uçuştaki o sihri görürseniz, bu işi hayatınızın sonuna kadar severek yapar, zahmetli yollarına katlanır, hayat boyu eğitimlerine azimle çalışır, zamansız çalışma koşullarına uyum sağlar ve ağır sorumluluklarının altına girerim diyorsanız, okumaya devam edebilirsiniz 🙂
Helikopter pilotu olmak, havacılığın teori tarafını öğrenmekle uğraşırken, aynı zamanda uçuş becerilerinizi geliştirmek için harcanan uzun zaman nedeniyle zahmetli olmaktadır. Bunu ilgili maliyetler ve aldığınız fazla sorumlulukla birleştirdiğinizde oldukça ‘para’ ve ‘zaman’ alıcı bir yatırım haline gelebilir. Ama yine de kendinize yaptığınız prestijli ve heyecan verici bir yatırım… Helikopter pilotu olmak, eşsiz ve profesyonel bir beceri setine sahip olacağınız ve yol boyunca kendiniz hakkında çok şey öğreneceğiniz hiç bitmeyen bir öğrenme deneyimidir diyebiliriz.
Helikopter Pilotlarının çalışma alanları nereler?
Helikopter Pilotlarının sektörde çalışacağı alan sanıldığı kadar sığ değildir. Böyle düşünülmesi tamamen bilgi eksikliğinden kaynaklanır. Böyle bir yola girdiyseniz eğer, yapmanız gereken ilk şey, hangi sektör ve alanda çalışmak istediğiniz hakkında daha fazla bilgi edinmek olmalıdır. Helikopter pilotları; kamu hizmetleri, askeriye, acil sağlık hizmetleri, kolluk kuvvetleri, elektronik haber toplama, tarım işleri, gezi rehberi, arama kurtarma gibi sektör ve alanlarda çalışabilirler. Bazı ülkelerde bu hizmetlerin bir kısmı yalnızca askeri ordu tarafından sağlanır. Ülkemizde ise askeri alanda istihdam daha çokken, bakanlıklar ve arama kurtarma alanlarında da kamu kuruluşlarımız belli aralıklarla helikopter pilotu alımı yapmaktadır. Örneğin, pandemi döneminin hemen öncesinde Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Orman Genel Müdürlüğü helikopter pilotu almak için ilan açtı.
Helikopter Pilot Lisansı Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir?
İlk alternatif, üniversite sınavına girdiğinizde üniversitelerin “Pilotaj” bölümünü seçmek olacaktır. Ancak bu bölümler için puanlar biraz yüksektir, gerekli puanı alamadıysanız üzülmeyin ikinci bir alternatif olarak da özel uçuş okulları bulunur. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş ülkemizin pilot ihtiyacını karşılamaya çalışan uçuş okulları alanlarında oldukça başarılıdır. Bugün ülkemizde çoğu uçak ve helikopter pilotu üniversitelerin Pilotaj bölümü mezunu değil, çoğunlukla özel uçuş okulu mezunudur. Helikopter Pilot Lisansına sahip olmak için özel bir uçuş okuluna yazılmanız gerekmektedir. Pilot olma süreci, yanıtlanması zor olabilen birçok soruyu maalesef gündeme getirir. Neler mi? Örneğin şöyle başlayabiliriz;
- Uçuş okulu nasıl seçilir?
- Ne kadar sürer?
- Kaça mal olacak? …vs
İyi bir uçuş okulu ve uçuş eğitmeni bu soruları sizi aydınlatacak şekilde doğru cevaplayabilir. Yani iyi bir akıl hocası size baya bir yol kat ettirecektir. Biz özet bir bilgi verecek olursak, helikopter pilotu olmak için öncelikli adım bir pilot lisansına sahip olmaktır. Bunun da yolu ülkemizde devlet kuruluşuna bağlı özel kurumlar aracılığıyla gerçekleşir. Bir uçuş okuluna kaydolursunuz ve pilot lisansını alırsınız. Biraz maliyetli bir yoldur maalesef. Bu nedenle, helikopter pilotu olma hayaliniz için harcadığınız çalışmanın, zamanın ve çabanın yanında bunu karşılayabilecek maddiyata da sahip misiniz bunu tartmanız gerekir. Okullar arasında farklılık göstereceği için burada ücret bilgisi vermek doğru olmayacaktır. En doğru ve güncel bilgiyi özel bir uçuş okulundan alabilirsiniz.
Eğitim ortalama 18 ay sürmektedir. Öncelikle SPL lisansı vardır, yetkili bir uçuş okulu tarafından teorik ve 45 saatlik uçuş eğitimi tamamladıktan sonra sınavlardan başarılı olursanız SPL lisansı almaya hak kazanırsınız. Sonrasında Uluslararası Sivil Havacılık Otoritesi tarafından kabul edilen PPL lisansı alınarak dünyanın her yerinde ticari olmayan uçakları kullanma hakkı elde edersiniz. Eğer ki genç yaşta havacılığa dâhil olup PPL helikopter lisansınızı (özel helikopter pilot lisansı) aldıysanız kendinizi biraz daha şanslı grupta görebilirsiniz. Erkenden bir uçuş deneyimi kazanmak faydalı olacağı gibi helikopterlerin sizin için doğru bir yön olup olmadığını belirlemenize de yardımcı olacaktır. Bu alanda CPL (H), ATPL (H) lisansları devam etmektedir. Uçuş okullarında aldığınız eğitim sonunda sınav ve uçuş testlerinizi başarı ile geçtiğiniz takdirde sizi tam donanımlı olarak mezun edecektir.
Helikopter pilot lisansına sahip olabilmek için en az lise düzeyinde mezuniyet yeterlidir. Fakat bakanlıklar, özel şirketler ve kuruluşlar istihdam ederken, en az ön lisans ya da 4 yıllık lisans düzeyinde eğitim gören helikopter pilotlarını tercih etmektedirler.
Bir diğer önemli konu İngilizce… Helikopter pilotu olmak istiyorsanız İngilizce ile ilgili hiçbir probleminiz kalmamış olmalıdır. Havacılığın her alanında önemli olan bu dil, helikopter pilotu olma yolunda daha büyük önem arz eder. Emin olun en az kendi diliniz kadar hakim olmalısınız.
Ve sağlık… Havacılıkta uçucular için en önemli konuların başında gelir. Herhangi bir sağlık sorunu olan kişi maalesef uçamaz. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü onaylı hastanelerden sağlıklı olduğunuza dair bir takım testlere girip rapor almalısınız. Bugün pek çok özel uçuş okulu, öğrenci kabul ederken sağlık şartı arar. Yani lisansı aldıktan sonra istihdam edilme aşamasına gelmeden, daha olayın başında bu işe uygunluğunuz ölçülür.
Lisanslarınızı aldıktan sonra, kariyer seçeneklerinizi ve deneyiminizi daha da geliştirmek için, helikopter eğitmeni, charter pilotu veya özel hava aracı pilotu olarak uçmak gibi seçeneklere bakabilirsiniz. Unutmayın, kendinizinden emin şekilde yola çıktığınızda, kariyer seçenekleri çoktur.
Bir şirket için çalışmaya başlarsanız, sabit bir gelir ve daha konforlu bir yaşama sahip olabilirsiniz. Ayrıca kariyer yolunuzu ilerletmenize yardımcı olacak daha fazla beceri ve deneyim kazanabilirsiniz.
Bu meslek erkek egemen bir meslek grubu olsa da ülkemizde kadınlara gurur veren örnekler de vardır. Bunlardan biri de; Türkiye’nin en genç ve sivil kadın akrobasi pilotu henüz daha 24 yaşındaki Semin Öztürk. Semin uçuş okulu’nda Özel Helikopter Pilot Yetiştirme Kursunu tamamlayarak Türkiye’nin ilk PPL helikopter lisanslı sivil kadın helikopter pilotu unvanını kazandı. Ayrıca Semin Öztürk’ün babası da, Türkiye’nin en tecrübeli ve ilk profesyonel sivil akrobasi pilotudur.
Eğitim boyunca heyecan verici maceralarla karşılaşmak, benzersiz destinasyonlar görmek ve harika deneyimlere sahip olmak istiyorsanız helikoper pilotluğu tam size göre 🙂
Kaynak:
- sydneyhelitours.com
- spinwingblog.com
- suu.edu
- haberler.com
- web.shgm.gov.tr
- thecastory.com
- hurriyet.com.tr