Kabin Memuru Nasıl Olunur?
Aslında ülkemizde daha çok hostes olarak bilinirler. Yanlış da değil. Kadın kabin memurlarına hostes, erkek kabin memurlarına host denir. Dünyanın neredeyse her yerine seyahat etme fırsatı sunan bu meslek öyle sanıldığı gibi sadece ikram dağıtmaktan ibaret de değildir. Ciddi anlamda üst düzey disiplin ve sorumluluk gerektirir. Maalesef ki hostesleri sadece sandviç dağıtan garsonlar olarak gören bir kesim hala mevcut. Ancak iş bunun çok daha ötesinde. Nasıl kabin memuru olunacağına ilişkin koşulları açıklamadan önce bu meslek ne iş yapar, sorumlulukları nelerdir, ne gibi özelliklere sahip olunması gerekir bir inceleyelim ve de mesleğin önemini gösterelim…
Kabin memurları tam bir marka elçisidir. Çünkü uluslararası bir unvan kazanan havayolu markasının uçuş sırasındaki yolculara görünen yüzü kabin memurlarıdır. Direkt olarak markayı temsil ederler. O yüzden her uçuşta mesleki görevlerini aynı yüksek standartlarda icra etmeleri gerekir. Hepimiz her gün aynı duygusal hallerde olamayabiliyoruz; bazen agresif bazen yorgun bazen fazlaca hassas günlerimiz olabiliyor ve bunu iş yerlerimizde de yansıtabiliyoruz. Ancak kabin memurlarının böyle bir lüksü yok. Her daim şık, bakımlı, güler yüzlü, kibar ve sakin olmaları beklenir. Bu yüzden işlerini en zor zamanlarda bile büyük özveriyle yaparlar. Aksi takdirde bu konudaki en ufak bir kötü imaj, direkt olarak markanın değerlendirilme ölçütlerini de olumsuz etkileyecek ve marka imajının zedelenmesine neden olabilecektir.
Ayrıca kabin memurluğu mesleki anlamda tam bir takım oyunudur. Bir kabin memurunun empati kurabilme yeteneğine sahip olması ve de iyi bir takım oyuncusu olma potansiyeli göstermesi beklenir. Çünkü uçuş sırasında ekip olarak hareket ederler. Ekip içinde iyi bir iş bölümü ve sorumluluk dağıtımı ile seyahat tüm yolcular için konforlu olacak, ikram ve emniyete ilişkin operasyon yalın ve hızlı şekilde yönetilebilecektir.
Ayrıca bir kabin memurunun olumsuz anlarda karar verme yetisine sahip olması da beklenir. Ekip olarak uzun süren seyahatlerde yüzlerce yolcu ile ilgilenirler ve sorumluluk alırlar. Binlerce kilometre yükseklikte uçuş sırasında problem çıkaran bir yolcuyu uçaktan atamayacağına ya da rahatsızlık geçiren bir yolcu için ambulans çağıramayacağına göre her koşulda hazır bulunmalı, sakin tavrını korumalı, önce insan odaklı düşünerek zor durumlarda karar verme kabiliyetine sahip olabilmelidir.
Ayrıca kabin memurluğu pek çok mesleğe göre de standartların dışında çalışma şartlarına sahiptir. Pek çok kimse kabin memurlarını dünyanın her yerini gezip gördüğü için kıskanır. Tabii ki de seyahat bu mesleğin harika bir parçasıdır. Ancak şunun da bilinmesinde fayda var, bu meslekte gece gündüz ayrımı yoktur, hafta sonu izni bayram ya da yılbaşı tatilleri yoktur. Hatta bu zamanlarda daha yoğun bile çalışabilirler. O yüzden esnek çalışma saatlerine uymaları gerekir, hatta bu çalışma koşullarına göre fiziksel olarak her daim enerjisini yüksek tutabilmeleri de beklenir.
Kabin memurlarının sorumluluk alanı, uçağın girişinden en arka çıkış kapısı ve mutfak bölümlerini kapsamaktadır. Uçağın kapılarının talimatlara göre açılması ve kapatılması sorumlulukları dâhilindedir. Acil durumlarda uçağın acil çıkış kapılarını açmakla sorumlu oldukları gibi, acil çıkış kapılarının önünde oturan yolcular için de gerekli durumlarda acil çıkış kapılarının açılmasından sorumlu olduklarının bilgisini verirler. Ayrıca her türlü yolcu şikâyeti ve talepleri kabin memurlarına iletilir. Tabii burada dünyanın her yerinden farklı insanlar olduğundan, doğal olarak herkesin Türkçe konuşmasını beklemek imkânsız olacaktır. E tabii İngilizce bile bilmeyen bir sürü yolcu da cabası. Kabin memurlarının mükemmel iletişim becerilerine sahip olması da gerekecek. Kısacası, kabin memurları uçak içinde yolcuların konforu ve güvenliği ile ilgilenir, gerekli bilgileri yolculara aktarır ve de ihtiyaç durumunda pilotun talimatlarını yerine getirir. Yani, neymiş? Sadece ikram dağıtmıyorlarmış.
Peki, bir kabin memuru olmak için ne yapmalısınız?
Kabin memuru için giriş koşulları havayolları arasında farklılık gösterebilir. Bilindiği üzere havayolları belli dönemlerde değişen koşullarda ilanlar yayınlar. Bu yüzden en güncel ve kesin bilgiyi havayollarının yayınlamış olduğu ilanlar belirler. Ancak yine de son ilanlar bazında genel olarak ne istediklerini açıklayalım. Öncelikle iyi bir fiziksel uygunluğa sahip olmanız beklenir. İlandaki boy-kilo endeksine uymak gerekecektir. En az lise mezunu ve 18 yaşın üzerinde olmanız bir diğer şarttır. İyi seviyede İngilizce konuşmanız beklenir. Bunun için şirketler, adayları kendi yaptıkları bir İngilizce sınavına tabii tutarlar. İkinci bir dil konuşma zorunluluğu yoktur, ancak oldukça arzu edilir. Ülkemizin Sivil Havacılık Müdürlüğü tarafından yetkilendirilen bir sağlık kuruluşundan da psikolojik ve fiziksel yeterlilik belgesi almış olmanız gerekir. Bu pozisyonun öncesinde bir müşteri hizmetleri rolünde çalıştıysanız bu tarz deneyimler mülakat aşamasında yararlı olacaktır. Ya da müşteri hizmetleri unsurunu içeren mesleki kurslar aldıysanız sizin seyahat ve turizm alanında güçlü bir misafirperverlik kabiliyetinize sahip olduğunuzu veya hizmet sektörüne yatkın olduğunuzu ifade edecektir. Bunlarda arka planda güven sağlayan unsurlardır. Ayrıca yukarıda saydığımız gibi mükemmel iletişim becerilerine sahip olma, çalışkanlık ve çoklu görevleri yapabilme kabiliyeti, esnek saatlere uyum gibi pek çok kişisel özelliklere sahip olmanız da beklendiğinden, mülakat aşamasında bunları tanımlayıcı sorgulamalar yapılacaktır. Şunu da belirtmek gerekir ki, ülkemizde üniversiteler giderek daha fazla kabin memurluğu bölümleri açmaktadır. Üniversitelerin yaptıkları reklamdan etkilenmiş olacaklar ki pek çok kimse buralardan mezun olur olunmaz havayollarında direkt iş imkânı olacağını sanmaktadır. Bu yanlış bir bilgidir. Tabii ki buradan mezun olmak otoritelere bu mesleğe ne kadar ilgili olduğunuzu gösterecek ve bu konuda eğitim aldığınızı kanıtlayacaktır. Ancak sizi direkt olarak bir havayolu şirketinde kabin memuru yapmaz.
Şimdiden iyi uçuşlar dileriz…