SR-71 BLACKBIRD – Karakuş
Lockheed SR-71 “Blackbird”, Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan stratejik bir uzun menzilli keşif uçağıdır. Aslında dünyanın en hızlı casus uçağı diyebiliriz. SR-71, uydular ve insansız hava araçlarının olmadığı bir dönemde, yani 1960-70’li yıllarda, tespit edilmeden ve vurulmadan düşman sınırlarını izlemek için tasarlanmış bir casus uçağıdır.
1966 yılında üretilen bu uçağın adı aslında başlangıçta RS-71’dir. Fakat, dönemin ABD başkanı Johnson uçağın adını yanlış telaffuz edince SR-71 olarak adlandırılmaya başlanmıştır.
Bu uçaktan toplam 32 adet üretilmiştir. Ancak maalesef kazalarda 12 tanesi kaybedilmiştir, fakat hiçbiri düşman eylemine yenilmemiştir.
Bu uçağın çıkış noktası da budur zaten. 1960 senesinde, Sovyet hava sahasında fotoğraf çeken bir ABD U-2 casus uçağı Ruslar tarafından düşürülür. Amerika başlangıçta bunun bir hava araştırma uçağı olduğunu söyler ve durumu gizler. Ancak Sovyet hükümeti, pilotu ele geçirip ve uçağın keşif ekipmanının fotoğraflarını yayınlayınca, hikayenin yalan olduğu ortaya çıkar. Bu olay, o senelerde Soğuk Savaş sırasında baya büyük diplomatik tepkilere de neden olur. Fakat yine de Amerika hızını kesmez daha hızlı ve daha yüksek irtifada uçabilecek yeni bir keşif uçağına olan ihtiyacını güçlendirir. Bu kadar iddialı bir uçağı tasarlama görevini, dünyanın en büyük uçak tasarımcılarından biri olan Clarence Kelly Johnson’a verirler ve işte Blackbird yaratılır!
Blackbird, iki kişilik mürettebata sahip insanlı bir casus uçağıdır. O kadar hızlıdır ki, radarda zor takip edilir. Uzun mesafelerde en iyi avcı uçaklardan bile hızlıdır, saatte 3500 km hıza ulaşabilir. Aracınızla otobanda 180le giderken ki hızınızı hayal edin, bir de 3500’ü düşünün. 1990’da yapılan bir hız testinde, SR-71 saatte 5682 km’den fazla hız yapmış, dış sıcaklığı yaklaşık 815 santigrat dereceye ulaştığı halde uçağın hareket kabiliyetinde bir değişme olmadığı görülmüştür.
“Blakbird (Karakuş)” adı, siyah rengi ve gizli bilgileri toplama görevi nedeniyle bu uçağa verilir. Bu uçak, Amerika’nın diğer keşif uçakları ile birlikte bir casusluk timinde yer alır.
SR-71 Blackbird, aynı zamanda “Black Lady” takma adını da kullanır.
Blackbird, 2 Pratt & Whitney J58 turbo-ramjet motorlarıyla güçlendirilmiştir. Motorun kendisi turbojet ve ramjet olarak 2 motorun birleşimidir. Turbojet düşük hızlarda kullanılırken, Ramjet verimli özellikleriyle daha yüksek hızlara ulaşmak için kullanılır.
Blackbird’ün algılayıcıları saatte 155.000 kilometreden daha büyük bir alanı tarayabilir. Bu uçak esasında A-12 temel alınarak tasarlanmış ve modernize edilmiştir. Blackbird’ün Rus hava donanmasındaki karşılığı Tu-22 (TUPOLEV) savaş uçağıdır.
Blackbird, 2 dünya rekorunu da elinde tutmaktadır. Bu savaş uçağı dünyanın en hızlı ve en yüksek irtifada uçabilen operasyonel insanlı uçağıdır.
SR-71 1976 yılında 85,069 feet (25,9 km) yükseklikle “mutlak irtifa rekorunu” ve 3,529.6 km/h hız ile “mutlak hız rekorunu” kırmıştır. Tarih boyunca hiçbir insanlı hava aracı bu irtifaya yaklaşamamıştır.
Ayrıca 1974’te Amerika Ordusundan keşif sistem subayları yönetiminde New York’tan Londra’ya havalanan Blackbird, uçuşu 1 saat 54 dakika 56.4 saniyede tamamlamış ve bir rekor daha kırmıştır.
1990’lı yıllara gelince, dünyada casus uydularının kurulması ve insansız hava araçlarının daha uygulanabilir hale gelmesiyle Blackbird programı durdurulur. Bu sebepten, uçak 1995 yılında hizmetten kaldırılır. SR-71, en son 1999 yılında NASA tarafından uçurulmuştur. NASA’nın amacı yüksek hız ve yüksek irtifa uçuş araştırması yapmaktır. Şimdi, Blackbird filosunda kalan uçaklar müzelerde sergileniyor.
Kaynak:
- mechstuff.com
- wikipedia.org
- cnn.com